Članak

Bašić i Šijak: Stražari kao med i mlijeko

14. Maja 2012.15:48
Na suđenju za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je pred Državnim sudom da je policajcu koji je zajedno s njim bio zatvoren u prostorijama zgrade “Autotransa” i “Šumarstva” u Varešu, nekoliko puta u posjetu dolazila sestra – zaštićena svjedokinja u ovom predmetu.

This post is also available in: English

“Policajcu koji je sa mnom bio zatvoren u posjetu je dolazila njegova sestra. Nisam je lično poznavao, ali se sjećam da je uvijek donosila burek, pitu i kolače”, kazao je Borislav Pašalić, preciziravši da ju je u posjeti vidio dva ili tri puta.

Pašalić, svjedok Tužilaštva i nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u zatočeništvu u prostorijama “Autotransa” i “Šumarstva” proveo je od 24. decembra 1993. do 7. marta 1994. godine.

Pred Sudom BiH potvrdio je da su stražari u ovim objektima fizički maltretirali zarobljenike, ali da on nije “često dobijao batine”.

“Kad nisu pijani, prema nama su bili kao med i mlijeko. Kad su pijani, Bože sačuvaj šta smo preživljavali”, ispričao je Pašalić.

Tužilaštvo BiH optužilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, da su 25. januara 1994. u zatvoru Armije BiH (ABiH), koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, svjedokinja A je taj dan došla bratu u posjetu, nakon čega su u kancelariju ušle najprije dvije nepoznate osobe – od kojih je jedna nosila nož, a druga vojne deke – te obojica optuženih.

Prema optužnici, optuženi i dvije nepoznate osobe silovali su svjedokinju A.

Bašić je, kako navodi Tužilaštvo BiH, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Pašalić potvrdio je da optuženog Mirsada Šijaka poznaje čitav život, te da ga je često viđao u zatvoru.

“Uvijek sam imao utisak da je on bio neki oficir, ali nisam ga ništa nikada pitao. Posljednji put smo se u Varešu vidjeli prije nekoliko dana i fino smo se rukovali i pozdravili”, objasnio je Pašalić.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 21. maja 2012. godine, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English