Članak

Dobrovoljačka: Paralelne istrage i novi dokazi

3. Maja 2012.00:00
Iako je prošlo 20 godina od napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, još uvijek se samo provode paralelne istrage u tužilaštvima u BiH i Srbiji.

This post is also available in: English

Prema dosadašnjoj istrazi Tužilaštva BiH, u Dobrovoljačkoj ulici je ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, a nekoliko osoba se sumnjiči za počinjenje tog zločina 1992. godine.

Jesu li tom istragom obuhvaćene osobe protiv kojih je Tužilaštvo BiH početkom ove godine “donijelo naredbu za obustavljanje istrage”, a nakon što su porodice žrtava uložile žalbu, još uvijek se ne zna.

Bogdana Tomović, majka ubijenog tada 19-godišnjeg Zdravka, uložila je žalbu na odluku Tužilaštva BiH, ali odgovor nije dobila i ne zna šta još da uradi kako bi dokazala istinu – da je njeno dijete ubijeno.

S druge strane, nazadovoljni su i oni koji su se dovodili ili dovode u vezu sa zločinom u Dobrovoljačkoj ulici.

“Našu državu jednostavno ne interesuje da se to riješi. Kompletan slučaj se davno mogao procesuirati”, kaže Dževad Topić, nekadašnji komandant Regionalnog štaba Vojne policije Republike BiH, ističući da ga nikada niko nije zvao u vezi s Dobrovoljačkom ulicom, niti je dobio rješenje o obustavljanju istrage.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) navode da skupljaju dokaze o zločinu u Dobrovoljačkoj, koje će uskoro predati Tužilaštvu BiH jer smatraju da nije donesena odgovarajuća odluka kada je riječ o obustavljanju istrage protiv 14 osoba.

Bez obzira na poteze Tužilaštva BiH, u Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji potvrđuju da i dalje provode istragu. Sud i Tužilaštvo BiH

“Ako je priroda zločina sporna, da li je ratni zločin ili klasično ubistvo, gdje se kaže ‘pucači’, a ne ‘naredbodavci’, plašim se da se otvara Pandorina kutija, koja može komplikovati i ovako složene odnose u BiH”, kaže Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine u Srbiji.

Više od 300 izjava

Zbog provođenja istrage u Tužilaštvu u Srbiji o događajima koji su se desili u Dobrovoljačkoj ulici, uhapšeni su Ejup Ganić i Jovan Divjak u Velikoj Britaniji, odnosno Austriji. Sudovi u tim zemljama odlučili su da ove bosanskohercegovačke građane ne izruče Srbiji unatoč njenim zahtjevima, i Ganić i Divjak su se vratili u BiH.

Paralelno, u Tužilaštvu BiH se također provodi istraga protiv više osoba koje su 1992. godine obavljale visoke dužnosti u vojsci i politici. Unatoč višemjesečnim najavama da je istraga pri kraju i da će biti podignuta optužnica, početkom ove godine donesena je naredba za obustavljanje istrage protiv 14 osoba koje su se sumnjičile za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj.

Obustavljena je istraga protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je, na osnovu 352 izjave svjedoka te 412 materijalnih dokaza, utvrdilo da u “radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela”.

Istragom je, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, utvrđeno da je u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Senka Nožica, advokatica iz Sarajeva, smatra da je obustavljanje istrage protiv ovih 14 osoba na način kako je to uradilo Državno tužilaštvo “ogromna šteta za BiH”.

“Tužilac je obustavio istragu za Dobrovoljačku i to je bio šok za ljude, za porodice, za Republiku Srpsku… Da bi za dva dana rekao: ‘Ne, ne. Ima tu zločina, ali to nisu ovi ljudi, nego su to počinili neki drugi ljudi.’ To je neozbiljno, neprofesionalno i nestručno”,kaže Nožica.

Pritužbe i ovlaštenja

Kroz Dobrovoljačku ulicu, u centru Sarajeva, 3. maja 1992. godine prolazila je kolona JNA povlačeći se prema kasarni u Lukavici. U sredini kolone, u jednom transporteru, nalazio se tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kojeg su pripadnici JNA dan ranije oteli na aerodromu u Sarajevu.

Prema prethodno postignutom dogovoru, Izetbegović je trebao biti oslobođen ukoliko kolona sigurno prođe kroz grad. Međutim, kolona je presječena i jedan broj vojnika je ubijen.

U koloni koja je prolazila kroz Sarajevo 3. maja 1992. godine nalazio se i devetnaestogodišnji Zdravko Tomović. Pogođen je dok je upravljao jednim od vozila u koloni.

Bogdana Tomović, majka ubijenog Zdravka, pita se gdje bi trebala otići da bi doznala istinu o stradanju svog djeteta. Razočarana je odlukom Tužilaštva BiH da se obustavi istraga za 14 osoba, ali se ipak nada da će odgovorni biti procesuirani.

Tomović ističe da je uputila žalbu na ovu odluku još u februaru ove godine, ali nikakav odgovor nije dobila.

U Tužilaštvu BiH kažu da će “povodom pritužbi odlučivati u skladu sa svojim ovlaštenjima i na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH”.

Topić, koji je obuhvaćen naredbom da se istraga protiv njega više ne vodi, kaže da nije dobio obavještenje od Tužilaštva BiH o tome, naglašavajući da uopće ne zna zbog čega je bio na spisku osumnjičenih.

Simo Tuševljak, član tima MUP-a RS-a za istraživanje ratnih zločina, kaže da skupljaju dokaze koje će poslati Državnom tužilaštvu jer smatraju da nisu sve ozeli u obzir.

“Kada smo izvršili analizu u predmetu ‘Dobrovoljačka’, vidjeli smo da postupajući tužilac nije uzeo izjave od svih lica, pripadnika JNA koji su tada bili na licu mjesta. To znači da tužilac nije istragu proveo do kraja da bi mogao donijeti odluku o njenom obustavljanju”, navodi Tuševljak, ističući da intenzivno rade na uzimanju izjava.

Kompletni dokazi, prema Tuševljaku, uskoro bi trebali biti predati Tužilaštvu BiH.

Dok ne budu predati ti dokazi, kažu u Tužilaštvu BiH, još uvijek postoji istraga za Dobrovoljačku ulicu, kojom je obuhvaćeno više osoba. U ovoj državnoj pravosudnoj instituciji ne žele davati detaljnije informacije o tome ko je obuvaćen istragom.

Selma Učanbarlić je novinarka BIRN – Justice Reporta. [email protected] Justice Report je BIRN-ova sedmična online publikacija.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English