Članak

Ivanović: Zatražena kazna dugotrajnog zatvora

26. Marta 2012.12:04
U nastavku izlaganja završne riječi, Državno tužilaštvo zatražilo je da Željko Ivanović zvani Arkan bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

This post is also available in: English

Dubravko Čampara, tužilac Državnog tužilaštva, zatražio je od Sudskog vijeća da Ivanovića proglasi krivim, te dodao da je optuženi bio svjestan plana za istrebljenje Bošnjaka iz istočne Bosne u julu 1995. godine.

Tužilac smatra kako je van svake razumne sumnje dokazano da je Ivanović 13. jula 1995. godine, skupa s drugim osobama, učestvovao u strijeljanju preko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

“Ubijanje u Kravici bilo je sistematsko i plansko. Optuženi i drugi vojnici formirali su polukrug da bi bili sigurni da pokrivaju sve dijelove skladišta. Nakon strijeljanja, bacane su bombe kroz vrata i prozore, da bi se osiguralo da nema preživjelih, dok je optuženi otišao iza skladišta kako bi osigurao da se niko od žrtava ne izvuče kroz prozor”, rekao je tužilac Čampara.

Željko Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužen je da je u julu 1995. godine učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Kako je navedeno u optužnici, nakon njihovog zatvaranja Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Ivanović je, prema optužnici, izašao iz polukružne formacije koja je pucala na zatvorenike, te prošao iza zgrade, s namjerom da onemogući eventualni bijeg zarobljenika kroz prozore na stražnjoj strani skladišta.

U završnoj riječi, tužilac Čampara se posebno osvrnuo na iskaz zaštićenog svjedoka I3, koji je kao pripadnik Specijalne policije Šekovići pri MUP-u RS-a, prema Optužbi, jasno govorio o učešću Ivanovića u dešavanjima u Kravici, te o saznanjima pripadnika Specijalne policije o planu za Srebrenicu.

“Stvari treba nazivati pravnim imenom, a ono što se desilo u ljeto 1995. godine u Srebrenici jeste genocid. To je bila namjera da se uništi grupa Bošnjaka iz istočne Bosne. Dokazi pokazuju da su pripadnici oružanih snaga Republike Srpske na tom terenu bili svjesni posljedica koje će uslijediti za Bošnjake nakon prisilnog preseljenja žena i djece i ubistva muškaraca”, kazao je tužilac.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009., a suđenje mu je počelo u augustu iste godine. Tužilaštvo BiH je sa izlaganjem završne riječi počelo 22. marta 2012.

Odbrana će završnu riječ iznijeti u četvrtak, 5. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English