Članak

Macić: Zarobljenik ubijen u samoodbrani

9. Marta 2012.00:00
Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, svjedok Odbrane ispričao je da je optuženi u logoru Čelebići ubio zarobljenika Milorada Kuljanina u samoodbrani.

This post is also available in: English

“Eso Macić zvani Makaron ubio je Radomira Kuljanina u samoodbrani. Radomir Kuljanin je pod tim imenom i sahranjen, da bi se kasnije uspostavilo da se zvao Milorad Kuljanin”, kazao je Hazim Delić, kojeg je Haški tribunal osudio na 18 godina za zločine u logoru Čelebići.

Delić, za kojeg je Vijeće Haškog tribunala utvrdilo da je bio zamjenik, a potom i upravnik logora Čelebići, na ovom suđenju je rekao da je bio “samo vojni policajac”.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica. Kako se navodi u optužnici, Macić je 1992. godine sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Svjedočeći pred Sudom BiH, Delić je kazao da je njemu, po komandnoj odgovornosti, bilo stavljeno na teret i ubistvo Kuljanina, te da je Haški tribunal utvrdio da to “nije bilo namjerno ubistvo”.

Delić je rekao da nije bio prisutan kada je ubijen Kuljanin, te da mu je optuženi Macić napisao izjavu o onome što se dešavalo između njega i Kuljanina.

Odgovarajući na pitanja Macićevog branioca Kadrije Kolića, svjedok je kazao da Eso Macić nije učestvovao u ubistvu Šćepe Gotovca, te da nije maltretirao ratne zarobljenike u logoru. “Esad Landžo je priznao u Haagu da je ubio Šćepu Gotovca”, dodao je on.
 
Esada Landžu, bivšeg stražara u logoru Čelebići, Haški tribunal je osudio na 15 godina zatvora za zločine zbog zločina nad zatočenicima.

Sead Mustafić, drugi svjedok Odbrane na ovom suđenju i nekadašnji komandir straže u logoru Čelebići, rekao je da Eso Macić nije dugo ostao u Čelebićima nakon ubistva Kuljanina.

“Nisam prisustvovao tom incidentu, nisam bio na licu mjesta. Desilo se ubistvo, ubijen je Kuljanin. Nakon tog događaja, Eso nije ostao dugo u Čelebićima”, kazao je Mustafić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English