Članak

Jević i ostali: Prijetnje istražitelja SIPA-e

28. Februara 2012.12:29
U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićena svjedokinja je ispričala kako je istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prijetio njenom suprugu i tražio od njega da svjedoči.

This post is also available in: English (English)

Zaštićena svjedokinja S-127, koja je dala iskaz na poziv Suda BiH, ispričala je da je u martu 2010. godine u njenu porodičnu kuću došao Bajro Kulovac, tadašnji šef tima istražitelja SIPA-e, i prijetio njenom mužu.

“Kulovac je pričao s mužem, rekavši mu da je on dobar svjedok i da se s njim može sarađivati. Moj muž je na to kazao da nije dobar svjedok jer ne raspolaže informacijama. Onda je Kulovac rekao da postoje dva čovjeka koja ga mogu povezati s događajima iz jula 1995. godine a koji su zločinački”, kazala je svjedokinja S-127.

Njen suprug, svjedok S-101, dao je iskaz pred Sudom BiH 14. marta 2011. godine i tada je rekao da je tokom istrage naveo određene netačne detalje zbog prijetnji i ucjena Bajre Kulovca.

Zaštićena svjedokinja S-127 dala je iskaz na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu oko 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Kako se navodi u optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedokinja S-127 je kazala kako je Bajro Kulovac prilikom razgovora s njenim mužem rekao da može “inscenirati pružanje otpora prilikom hapšenja mog muža”. Nakon posjete Kulovca, prema svjedokinji, njen muž je počeo odlaziti u Srbiju kako bi “tražio svjedoke”.

“Znam da je suprug više puta odlazio u Srbiju, govoreći mi da pronalazi svjedoke u Somboru i Vojvodini. Tada sam počela sumnjati u njegovu bračnu nevjeru. Napuštao je posao, uzimao dane godišnjeg odmora, trošio naša zajednička sredstva da bi odlazio. To je trajalo tri-četiri mjeseca”, kazala je S-127.

Svjedokinja je dodala kako joj je poznato da je njen muž više puta kontaktirao s Kulovcem, te da ju je u februaru 2011. godine posjetio jedan čovjek, koji joj je rekao da zna da će njen muž svjedočiti i da pazi šta priča.

“Tek kada su se u medijima pojavile izjave mog muža, nakon što je svjedočio, shvatila sam kroz šta prolazi. Zbog prijetnji se plašio za porodicu i često je razmišljao da sebi oduzme život”, kazala je S-127, dodavši kako joj je suprug kazao da se ne sjeća nikakvih dešavanja u Kravici, te da u određenom periodu nije ni bio na tom mjestu.

Na upit Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, zbog čega njen muž nije prijavio prijetnje, svjedokinja je kazala da ga je bilo strah.

Naredno suđenje zakazano je za 5. mart 2012. godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)