Članak

Jević i ostali: Ispitivanje u istrazi

23. Februara 2012.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, bivši istražilac Haškog tribunala je rekao da je optužene Duška Jevića i Mendeljeva Đurića ispitao kao osumnjičene 2000. godine u Banjoj Luci.

This post is also available in: English

Jean Gagnon, koji je pozvan kao svjedok Suda BiH, kazao je da je, radeći za tužilački ured Haškog tribunala, istraživao zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine.

Jević i Đurić, kako je pojasnio svjedok, pozvani su u ured Ujedinjenih nacija (UN) u Banju Luku jer su ranije identifikovani na videosnimku da su u julu 1995. godine bili u Potočarima.

Gagnon je rekao da do momenta identifikacije njihova imena nisu spominjana.

“Mislim da je Jević pozvan u svojstvu osumnjičenog. Ne mogu se sjetiti u kojem trenutku, ali znam da sam ga upoznao kao osumnjičenog. Đurić je također pozvan u svojstvu osumnjičenog”, kazao je svjedok Gagnon.

Odbrana Jevića je rekla da u transkriptu nije navedeno da je on upoznat s tim da je osumnjičen, kao i s pravima koje treba da ima.

Svjedok je kazao da ih je upitao da li im je tokom saslušanja potreban advokat, ali su Jević i Đurić odgovorili da nije.

“Predočeno im je da bude prisutan pravni savjetnik i, kako sam shvatio, oni su razumjeli šta to znači. Odgovarali su slobodno na pitanja. Pritisaka nije bilo”, rekao je Gagnon.

Jević, Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić optuženi su da su učestvovali u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu oko 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedok je kazao da je Jeviću i Đuriću nakon ispitivanja saopćio da se izjava koju su dali može koristiti na sudovima, te da će dobiti transkript.

Miodrag Stojanović, Đurićev branilac, tvrdi da u transkriptu izjave nije navedeno da je svjedok tada upoznao optuženog sa statusom osumnjičenog.

“Na pozivu je bilo da se Đurić pojavi u svojstvu osumnjičenog. Ne mogu se tačno sjetiti ko je rekao da on ima status osumnjičenog, ali obično bude timska odluka. Tužilac tu odluku mora odobriti”, kazao je svjedok, dodavši da taj poziv nije vidio.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 27. februara ove godine.

A.J.

This post is also available in: English