Članak

Kos i ostali: Odgođeno suđenje

17. Februara 2012.00:00
Zbog nedolaska branilaca prvooptuženog Franca Kosa, odgođen je nastavak suđenja optuženima za genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da branioci Duško Tomić i Predrag Drinić nisu pristupili na ročište iako su uredno obaviješteni, te da će zbog toga suđenje biti odgođeno.

Sutkinja Smajlović je dodala da ni svjedok Odbrane drugooptuženog Stanka Kojića koji je trebao biti saslušan nije došao na Sud BiH.

“S obzirom da imamo procesnu smetnju jer optuženi Kos nema branioce, a i ne saslušavamo svjedoka, ovo ročište će biti odgođeno”, objasnila je sutkinja Smajlović.

Državno tužilaštvo tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike.

Odbrana optuženog Kojića je pojasnila da je kontaktirala svjedoka koji je trebao dati iskaz na ovom ročištu, ali da je taj svjedok rekao da se “boji za svoju sigurnost” ukoliko bude svjedočio.

“Jutros sam razgovarao sa svjedokom, koji mi je rekao da živi u Sarajevu i da se boji za svoju sigurnost. Zbog toga Odbrana odustaje od ovog svjedoka”, rekao je Milan Romanić, branilac drugooptuženog Kojića.

Naredno suđenje zakazano je za utorak, 21. februar ove godine.

S.U.

This post is also available in: English