Članak

Muderizović i ostali: Negiranje navoda SIPA-e

11. Januara 2012.11:46
Svjedoci Odbrane optuženih Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića negirali su navode iz službene zabilješke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema kojima su ih optuženi kontaktirali kako bi utjecali na svjedoke.

This post is also available in: English

Odbrana optuženih za zločin počinjen u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu pozvala je svjedoke Soniboja Škiljevića i Željka Kljajića zbog prijedloga da se optuženima ukine pritvor.

Škiljević je kazao da se sa optuženim Muderizovićem nije susretao, niti da ga poznaje, istaknuvši da SIPA iznosi “čistu laž i neistinu”.

“Odgovorno tvrdim da s njim nisam kontaktirao, niti je kod mene dolazio i tražio pomoć”, kazao je Škiljević, kojeg je Sud BiH u julu 2011. godine pravosnažno oslobodio optužbe da je počinio zločine u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Butmir” kraj Sarajeva.

Prema zabilješci SIPA-e, koju je pročitao sudija Zoran Božić, optuženi Muderizović je dolazio kod Škiljevića u Istočno Sarajevo i interesovao se za bivše zarobljenike vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj” kako bi lobirao da ne govore da je on učestvovao u zlostavljanju.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Muderizović i Avdović su u periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti u kasarni “Viktor Bubanj”.

Ova optužnica tereti i Iliuan-Nicolaea Vintilu, koji je rođen u Rumuniji, a bio je, kako se navodi, kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. Vintila se brani sa slobode.

Svjedok Željko Kljajić je kazao da optuženi Avdović nije dolazio kod njega u Istočno Sarajevo i molio da kaže da on nije učestvovao u zlostavljanju u kasarni “Viktor Bubanj”, kako je navedeno u zabilješci SIPA-e.

“Avdović nije dolazio niti uticao na mene. Niko nije dolazio da interveniše. Ovo iz SIPA-e su čiste dezinformacije”, rekao je Kljajić, bivši zarobljenik u kasarni “Viktor Bubanj”.

Nakon saslušanja svjedoka, Mirza Kovač, branilac optuženog Avdovića, zatražio da se oba optužena puste iz pritvora.

Muderizović i Avdović su uhapšeni u oktobru prošle godine, od kada se nalaze u pritvoru, zbog tvrdnji Tužilaštva BiH da bi mogli uticati na svjedoke, te da su to već učinili pozivajući se na zabilješku SIPA-e.
S obzirom na negiranja navoda iz zabilješke, Sud BiH je za 13. januar ove godine pozvao još nekoliko pripadnika SIPA-e da daju svoje iskaze.

Amer Jahić


This post is also available in: English