Članak

Sljedeće sedmice: Deset optuženih pred Sudom BiH

30. Decembra 2011.00:00
U prvoj sedmici 2012. pred Odjelom za ratne zločine Državnog suda pojavit će se desetorica optuženih za zločine u općinama Konjic, Zvornik, Foča i Rogatica.

This post is also available in: English

Za srijedu, 4. januar naredne godine, zakazana su suđenja Miralemu Maciću, koji je optužen za ubistva i maltretiranja civila na području Konjica 1992. godine, te Zoranu Marjanoviću, kojem se na teret stavlja hapšenje jedne bošnjačke porodice u junu 1992. u mjestu Marina Homora (općina Rogatica).

Istog dana pred sudijama Suda BiH pojavit će se Slobodan Grujić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za učešće u zarobljavanju i ubistvima deset civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik.

Suđenje Jasku Gazdiću, nekadašnjem pripadniku VRS-a, za učešće u silovanjima više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči 1992. i 1993., nastavit će se u četvrtak, 5. januara, iskazom novih svjedoka Državnog tužilaštva.

U petak, 6. januara, nastavit će se unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva BiH Nusreta Šahića na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi – optuženima za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine.

                    D.Dž.

This post is also available in: English