Članak

Karadžić: Zatraženo izbacivanje iskaza 12 svjedoka

28. Decembra 2011.00:00
Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da iz spisa izbaci dokaze koji se odnose na 12 zaštićenih svjedoka Tužilaštva, pojasnivši kako mu Optužba nije otkrila identitete ovih svjedoka prije početka suđenja.

This post is also available in: English

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) u podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) istakao je da, iako je Tužilaštvo imalo obavezu da identitete i iskaze svih zaštićenih svjedoka dostavi Odbrani do maja 2009. godine, to je za ove svjedoke učinjeno tek “nakon početka suđenja”.

“Karadžić je bio oštećen zbog greške Tužilaštva i činjenice da nisu otkrili Odbrani identitete svjedoka, te nisu dostavili prije početka suđenja izjave svjedoka. Odbrana od Sudskog vijeća traži da naredi isključenje iz spisa svih dokaza koji se tiču ovih svjedoka, jer bi samo takva mjera osigurala da će optuženi imati pravo na pravično suđenje”, navedeno je u podnesku Karadžićeve Odbrane.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. nakon višegodišnjeg bjekstva, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine. Bivšem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga na teret se stavlja genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

Haško tužilaštvo trenutno izvodi dokaze u odnosu na genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 10. januara 2012. godine, nakon zimske pauze MKSJ-a.

D.Dž.

This post is also available in: English