Članak

Određen pritvor Edinu Džeki

22. Decembra 2011.15:48
Na zahtjev Tužilaštva BiH, Državni sud odredio je pritvor Edinu Džeki, osumnjičenom za ratni zločin počinjen 1993. godine u Trusini (opština Konjic).

This post is also available in: English

Odlukom Suda BiH, Edinu Džeki, bivšem pripadniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), pritvor može trajati mjesec dana, odnosno do 21. januara 2012. godine.

Džeko, koji je osumnjičen da je u aprilu 1993. učestvovao u napadu na selo Trusina (opština Konjic), uhapšen je u aprilu ove godine, od kada se nalazio u pritvoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). On je izručen BiH 20. decembra 2011. godine.

U napadu na selo Trusina, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno je 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Istom prilikom ranjeno je više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

U obrazloženju odluke o pritvoru, Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Džeko počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te mu je odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, kao i zbog opasnosti od bjekstva.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje za isti zločin šestorici bivših pripadnika Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH. Optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, Senad Hakalović, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English