Članak

Edukacija i bolja međusobna saradnja

9. Decembra 2011.00:00
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH i Asocijacija izvještača sa Suda (AIS) održale su sastanak sa predstavnicima pravosudnih institucija koje imaju sjedište u Sarajevu, agencijama za sprovođenje zakona i medijima, na kojem je zaključeno da je potrebna edukacija, te bolja međusobna saradnja.

This post is also available in: English

Na sastanku su predstavnici pravosudnih institucija (kantonalnih, okružnih, federalnih i državnih), zajedno sa novinarima, govorili o načinima unaprijeđenja saradnje kada je u pitanju izvještavanje o istragama i sudskim procesima.

Cilj sastanka bio je povećanje novinarske odgovornosti kada je u pitanju izvještavanje o radu pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, te veća transparentnost ovih institucija, kako bi se spriječilo objavljivanje “ilegalno dobivenih dokumenata” i “curenje informacija”.

Predstavnici pravosudnih institucija su naveli da je potrebna veća saradnja ovih institucija sa medijima, te kako imaju ograničene materijalne i ljudske resurse.

Ovoj konferenciji je prisustvovala i Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, koja je kazala kako će kantonalna i okružna tužilaštva i sudovi u narednom periodu imati više predmeta ratnih zločina, te da glasnogovornici ovih institucija trebaju dodatne i stalne edukacije.

Kreso je naglasila kako je Sud BiH stekao značajan napredak kada se govori o saradnji sa medijima i da su mnoga iskustva preuzeli od Haškog tribunala.

Duška Jurišić, moderator konferencije, navela je da, ukoliko su pravosudne institucije zatvorene prema medijima, veća je vjerovatnoća da će u medjima biti nepotpunih informacija.

“Neiskrenost se osjeća između predstavnika pravosudnih institucija, agencija za sprovođenje zakona, dok su novinari ipak imali hrabrosti da kažu da se greške dešavaju”, rekla je Jurišić, istaknuvši da je brinu izmjene pravilnika po kojem će biti manja transparentnost Suda BiH, a što je najavila Kreso.

Željka Kujundžija, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazala je da je ova agencija uvijek otvorena za saradnju, ali da dobijaju neprofesionalne zahtjeve od medija, koje mogu narušiti provođenje istraga.

“Bez obzira koliko određeni glasnogovornik htio i želio dati inofrmaciju, u biti sama informacija zavisi od šefova”, rekla je Kujundžija.

Jasmina Iftić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, istakla je da pokušava da odgovori na medijske upite, ali da se susreću i sa nedostatkom sredstava i kapacitetima, a posebno s obzirom na to da će se povećati broj predmeta ratnih zločina.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog tužilaštva, Vrhovnog suda Federacije, te Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ovaj sastanak je posljednji koji je BIRN BiH, u suradnji sa AIS-om, te Konrad Adenauer Stiftungom organizirao u ovoj godini.

    This post is also available in: English