Članak

Godišnji plan Asocijacije izvještača sa Suda

7. Decembra 2011.00:00
Članovi Asocijacije izvještača sa Suda BiH, kantonalnih i okružnih sudova u Bosni i Hercegovini (AIS) održali su 19. novembra sastanak na kojem su rezimirali aktivnosti i ostvarene rezultate tokom 2011. godine, te napravili radni plan za narednu godinu.

This post is also available in: English

Erna Mačkić, koordinatorica AIS-a, održala je prezentaciju kojom je predstavila sve aktivnosti AIS-a tokom protekle godine, kao i ostvarene rezultate. Jedna od najvećih prepreka s kojom se AIS susreo tokom protekle godine, kako je rekla Mačkić, bilo je povlačenje optužnica sa stranica pravosudnih institucija.

Na sastanku je također istaknut i problem nepostojanja prakse održavanja redovnih konferencija za štampu, ne samo na Sudu BiH, već i u svim sudovima u BiH. Ograničeno izdavanje fotografija sa suđenja u toku cijelog sudskog postupka je također navedeno kao otežavajuća okolnost u radu i izvještavanju medija sa sudova.

S obzirom da su članovi AIS-a u toku 2011. godine održali niz radionica i okruglih stolova na temu transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija pri izvještavanju sa sudova, podjelili su iskustva sa ostalim članovima AIS-a, ističući da su na svim radionicama predstavnici pravosuđa pokazali veliku spremnost za saradnju sa medijima.

Kroz iskustva sa održanih radionica, zaključilo se kako upravo zatvorenost pravosudnih institucija dolazi iz straha od greške da će informacija ponuđena medijima biti i objavljena. U tom smislu, svi članovi AIS-a su se složili da u svakom slučaju treba nastaviti dijalog, te da se mora raditi na edukaciji novinara koji izvještavaju sa sudova.

Po pitanju generalne saradnje sa tužilaštvima, članovi AIS-a su se složili kako se vrlo često medijima daju generalizovane izjave, koje im ne daju nikakve nove informacije, te je zaključak da se zbog takvog odnosa, mediji obraćaju drugim izvorima informacija, koje nekada nisu tačne, pa se dešavaju greške prilikom izvještavanja.

Postojanje službi za odnose s javnošću ili glasnogovornika u pravosudnim institucijama, ne samo da će unaprijediti i olakšati rad medija nego će, prema mišljenu članova AIS-a, unaprijediti i rad pravosudnih institucija, kao i sudija i tužilaca kao pojedinaca.

Drugi dio sastanka Asocijacije bio je posvećen planiranju aktivnosti za narednu godinu. Preporuke i zaključci vezani za aktivnosti u sljedećoj godini navode na potrebu unaprjeđenja objektivnog izvještavanja sa kantonalnih i okružnih sudova u BiH. Evidentiran je mali broj izvještača sa ovih sudova, a samim tim i nizak nivo informiranosti javnosti, te u tom smislu treba nastaviti s edukacijom novinara za sudsko izvještavanje.

Članovi AIS-a zaključili su da su potrebni i sastanci s urednicima medija jer je vrlo često medijska nezainteresovanost za rad pravosuđa rezultat uređivačke politike.

Kao jednu od važnijih aktivnosti, koordinatorica AIS-a je izdvojila i edukaciju novinara u saradnji sa OSCE-om iz Srbije, koja će uključivati trening novinara iz BiH i Srbije u Haagu.

U posljednje dvije godine, AIS je imao praksu predavanja za studente na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i iskustva sa održanih predavanja su pokazala da studenti vrlo malo ili ništa ne znaju o radu pravosuđa. Iz tog razloga članovi AIS-a su zaključili da bi tu praksu trebalo nastaviti, i to ne samo za fakultete Univerziteta u Sarajevu, nego obuhvatiti i ostala područja Bosne i Hercegovine.

Na kraju su članovi AIS-a usvojili da će u toku 2012. godine održati ukupno šest predavanja za studente.

    This post is also available in: English