Članak

Gazdić: Suđenje zatvoreno za javnost

7. Decembra 2011.00:00
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH dala je iskaz bez prisustva javnosti na suđenju Jasku Gazdiću, optuženom za zločine na području Foče.

This post is also available in: English

Sud BiH uvažio je prijedlog Državnog tužilaštva da prva svjedokinja Optužbe, zaštićena svjedokinja B, iskaz dâ bez prisustva javnosti zbog zaštite njenog intimnog života.

“Svjedok je tražio isključenje javnosti jer je žrtva silovanja i svjedočit će na te okolnosti. Svjedočit će i na okolnosti silovanja njenog najbližeg srodnika koji je u vrijeme silovanja bio maloljetan”, kazao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, zatraživši isključenje javnosti.

Odbrana se nije protivila zahtjevu Tužilaštva BiH za isključenje javnosti, nakon čega je Sud BiH prihvatio prijedlog Odbrane te je zaštićena svjedokinja dala iskaz bez prisustva javnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatvorene u prostorijama sportske dvorane “Partizan” u Foči.

U optužnici se navodi da je Gazdić u junu 1992. odveo iz sportske dvorane “Partizan” 12-godišnju svjedokinju A u stan, te joj naredio da se okupa, udario je pesnicom u predjelu glave, od čega je oštećena djelomično izgubila svijest, a zatim je nad njom izvršio silovanje.

Gazdića optužnica tereti i da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Optuženi se nalazi u pritvoru od 21. aprila ove godine.

Na ovom suđenju bilo je planirano da svjedoči i svjedokinja A, ali je njeno svjedočenje odgođeno s obzirom da nije mogla pristupiti u Sud zbog zdravstvenih razloga.

Nastavak suđenja zakazan je 14. decembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English