Članak

Karadžić: Teritorije bez nesrba

13. Novembra 2011.00:00
Svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) Charles Kirudja je kazao da su vlasti bosanskih Srba u ljeto 1992. godine prisilno iselile više hiljada Bošnjaka iz Bosanskog Novog, koji su zatim preko Hrvatske bili p

This post is also available in: English

rebačeni u Austriju.

Kirudja je izjavio da su srpske vlasti u Bosanskom Novom prisilno iselile Bošnjake u namjeri da “stvore teritoriju bez nesrba”.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim. Karadžić se tereti i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika međunarodnih snaga za taoce.

Kirudja je 1992. godine bio službenik za civilne odnose u misiji UN-a u Hrvatskoj, baziran u Dvoru na Uni. On je izjavio da su ga u maju te godine srpski zvaničnici iz Dvora na Uni i Bosanskog Novog podvrgavali pritisku da UN organizuje konvoj za 5.000 Bošnjaka koji su navodno željeli da “dobrovoljno” odu iz BiH.

“Kada sam predsjednika Kriznog štaba iz Bosanskog Novog pitao zašto bi neko dobrovoljno napuštao svoju kuću, odgovorio mi je da je Bosanski Novi dio nove realnosti koja se zove Srpska Republika BiH, a da Bošnjaci ne žele da potpišu izjave lojalnosti srpskim vlastima i da se razoružaju”, rekao je Kirudja.

Srpske paravojne formacije, prema iskazu svjedoka, ugrožavale su Bošnjake i primoravale ih da odu. Kirudja je rekao i da su vojnici UNPROFOR-a primijetili sa hrvatske strane Une da su u ljeto 1992. godine nesrpski muškarci bili zatočeni na stadionu Mlakve u Bosanskom Novom.

Kirudja je opisao i kako su u julu 1992. godine vlasti Hrvatske i UN pristali da omoguće prolaz konvoja iz Bosanskog Novog kojim je ka Austriji prebačeno 9.000 Bošnjaka, iako su srpske vlasti najavile da će ih biti samo 4.000.

Optuženi Karadžić je to u unakrsnom ispitivanju nazvao “dobrovoljnom evakuacijom”. Ustvrdio je da su Bošnjaci sami zatražili da budu evakuisani u Austriju i Njemačku.

Svjedok je tu tvrdnju odbacio, naglasivši da mu je i šef Kriznog štaba iz Bosanskog Novog rekao da “Srbi i muslimani više ne mogu živjeti zajedno” i priznao da “muslimani ne odlaze dobrovoljno”.

Na Karadžićevo insistiranje da je odlazak bio dobrovoljan, Kirudja je uzvratio da su mu i sami Bošnjaci govorili da nisu napustili grad svojom voljom.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u srijedu, 16. novembra ove godine.

R.M.

This post is also available in: English