Članak

Ivanović: Izmijenjena optužnica

20. Oktobra 2011.11:34
Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH prezentovalo je izmijenjenu optužnicu, o čijim će se navodima Odbrana optuženog naknadno izjasniti.

This post is also available in: English

Mithat Kočo, branilac optuženog Ivanovića, zatražio je da se o izmijenjenoj optužnici izjasni na narednom ročištu jer postoje detalji koji se razlikuju.

Prema prvobitnoj optužnici, Ivanović je optužen da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Ivanović je, kako se dalje navodi u optužnici, izašao iz polukružne formacije koja je pucala na zatvorenike, te prošao iza zgrade skladišta sa namjerom da onemogući eventualni bijeg zarobljenika kroz prozore stražnje strane skladišta.

Prije čitanja izmijenjene optužnice, Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da odustaje od saslušanja nekoliko svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar ove godine, kada će se Odbrana izjasniti o izmijenjenoj optužnici.

Amer Jahić


This post is also available in: English