Članak

Planinčić i ostali: Prijetnje zaštićenom svjedoku

13. Oktobra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za trojicu optuženih za zločin na području Kotor-Varoši, obrazloživši zahtjev mogućnošću uticaja na svjedoke zbog prijetnji koje su upućene jednom zaštićenom svjedoku.

This post is also available in: English

Odbrane Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Seada Menzila ocijenile su neosnovanim navode tužioca i, kao alternativu pritvoru, predložile određivanje mjera zabrane. Sud će odluku donijeti naknadno.

“Svjedok M-1 pretrpio je ozbiljne prijetnje nakon što je dao iskaz u Tužilaštvu. One su mu upućene pet puta i zbog toga smo otvorili istragu kako bismo identifikovali počinioca”, obrazložio je tužilac Dragan Čorlija.

Mirza Kovač, Planinčićev branilac, istakao je da su sva trojica optuženih bila u pritvoru kad je svjedoku prijećeno.

“Ni optuženi pa ni njihove familije ne znaju ko je svjedok M-1, ni kad je od njega uzimana izjava, pa se postavlja pitanje kako bi mogli uticati”, kazao je Kovač i dodao da Odbrana čak nije dobila ni izjavu tog svjedoka.

Lišančićev branilac Izet Baždarević ukazao je da Tužilaštvo nema dokaze da je njegov branjenik pokušao uticati na svjedoka, a slične argumente iznio je i branilac trećeoptuženog Adil Draganović. Odbrane su istakle i tešku materijalnu situaciju optuženih.

Tužilac Čorlija replicirao je da je svjedoku prijećeno u vrijeme dok optuženi nisu bili u pritvoru, ali da Tužilaštvo to nije ranije isticalo, jer mu u to vrijeme nisu bile odobrene mjere zaštite.

Planinčića, Lišančića i Menzila, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši, optužnica tereti da su učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari.

Kako se navodi, u napadu je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar stambenih objekata u kojima su boravili, dok je veći broj osoba teško ranjen.

Planinčić, Lišančić i Menzil u pritvoru se nalaze od maja ove godine.

M.T.

This post is also available in: English