Članak

Vuković i Tomić: Početak obnovljenog suđenja

19. Septembra 2011.13:03
Iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbranâ, započelo je obnovljeno suđenje Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

This post is also available in: English

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je u uvodnom izlaganju pred Apelacionim vijećem kako će dokazi pokazati da su optuženi Vuković i Tomić imali znanje o “krajnjem planu istrebljenja Bošnjaka u Srebrenici”.

Odbrane dvojice nekadašnjih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) usprotovile su se tvrdnji Tužilaštva BiH, ističući kako “ne postoji nijedan dokaz” kojim bi se potvrdili navodi optužnice.

“Želim kazati da osporavam optužnicu u cijelosti, kao i sve dokaze izvedene od strane Optužbe. Ja vam tvrdim da dokazi Tužilaštva ne potvrđuju navode optužnice, a vi ćete se u to uvjeriti”, rekao je Petko Pavlović, branilac drugooptuženog Tomića.

Sud BiH je u aprilu 2010. izrekao nepravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da su Vuković i Tomić, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije MUP-a RS-a iz Šekovića, učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Vuković i Tomić su bili osuđeni na po 31 godinu zatvora.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i Odbranâ optuženih, Apelaciono vijeće je u junu ove godine ukinulo prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredbi Krivičnog zakona (KZ) BiH i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Tužilaštvo BiH i Odbrane su u uvodnim riječima govorili i o iskazu zaštićenog svjedoka D5.

Dok je tužilac Bulić istakao kako je ovaj svjedok “pouzdano svjedočio o krivici optuženih”, Odbrane su istakle da se radi o nesigurnom svjedoku kojem Sud ne bi trebao pokloniti vjeru.

Nakon izlaganja uvodnih riječi, Apelaciono vijeće održalo je statusnu konferenciju na kojoj se govorilo o načinu vođenja obnovljenog postupka.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da će u obnovljenom postupku biti prihvaćeni svi dokazi izvedeni tokom prvostepenog postupka, ali je naglasio da će javno biti reproduciran samo iskaz svjedoka D5.

“Ostale dokaze će Vijeće cijeniti i upoznati se sa njima. Što se tiče dodatnih dokaza, želim da u roku od tri dana Odbrane dostave prijedloge novih svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka”, dodao je Vučinić.

Saslušanje iskaza D5, datog u prvostepenom postupku, započet će 3. oktobra ove godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English