Članak

Postavljen branilac Ratku Mladiću

22. Jula 2011.00:00
Haški tribunal postavio je advokata Branka Lukića za branioca Ratka Mladića, nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Istom odlukom razriješen je dužnosti Aleksandar Aleksić, kojeg je Tribunal privremeno dodijelio nakon Mladićevog prebacivanja u Haag.

Lukić je na poziciju Mladićevog branioca postavljen na period od 120 dana, a u ovom periodu Sekretarijat Tribunala provjeriće da li optuženi ispunjava uslove da mu Tribunal plaća odbranu.

Branko Lukić, advokat iz Beograda, trenutno je glavni branilac Sretena Lukića, nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Srbije, koji je prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora za zločine na Kosovu.

Lukić je pred Tribunalom u Haagu ranije zastupao Miroslava Kvočku, Milomira Stakića i Dragana Jokića, kojima je suđeno za zločine u BiH.

Mladića optužnica tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. On je ranije tražio da mu za glavnog branioca bude postavljen beogradski advokat Miloš Šaljić, ali Sekretarijat nije odobrio ovaj zahtjev pošto Šaljić za to ne ispunjava uslove.

Šaljić će, prema ranijim najavama, uz Aleksandra Mezjajeva, profesora prava iz Rusije, biti u Mladićevom timu Odbrane.   

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića zakazana je za 25. avgusta ove godine.

                          M.T.

This post is also available in: English