Članak

Karadžić: Odobrenje za hapšenja i ispitivanja

20. Jula 2011.00:00
Vještak Haškog tužilaštva izjavio je da je u Republici Srpskoj (RS) tokom rata postojao jedinstven sistem komandovanja, na čijem vrhu je bio Radovan Karadžić.

This post is also available in: English

Reynaud Theunens, vještak za vojna pitanja, analizirajući ulogu optuženog u oružanim snagama bosanskih Srba, zaključio je da je Karadžić koordinisao upotrebu snaga Teritorijalne odbrane (TO) sa Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA).

“Karadžić je 30. novembra 1992. godine donio odluku o formiranju Vrhovne komande, koja je najviši organ rukovođenja i komandovanja u Vojsci Republike Srpske (VRS). Ona izdaje direktive i instrukcije Glavnom štabu VRS-a”, naveo je vještak.

Komentarišući dokument u kojem Karadžić u julu 1995. navodi da je “saglasan” da se nastave dejstva s ciljem zauzimanja Srebrenice, Theunens je to protumačio kao naređenje. “Vojska je vjerovatno rekla da može zauzeti Srebrenicu, a on je dao saglasnost, što postaje naređenje”, objasnio je vještak.

Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a i Srpske demokratske stranke (SDS), optužnica tereti za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.  

Prema analizama vještaka, stranka SDS imala je glavnu ulogu u obezbjeđivanju oružja i davanju smjernica opštinama kako da se organizuju.

“Karadžić je pozvao opštine da uspostave krizne štabove, koje bi trebalo da se potčine JNA… JNA je u BiH još prije maja 1992. godine premjestila municiju u dijelove sa većinskim srpskim stanovništvom. To je kasnije postalo dostupno VRS-u”, rekao je Theunens.

Govoreći o paravojnim jedinicama, vještak je citirao pismo Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba VRS-a, kojem u Tribunalu treba da počne suđenje za genocid i druge zločine.

“Mladić u pismu Karadžiću i ministru unutrašnjih poslova navodi da su Arkan i njegovi ljudi u zoni odgovornosti Drugog krajiškog korpusa i da nisu potčinjeni VRS-u. Kaže da je Arkan dobio službeni akt od Karadžića, po kojem je ovlašten da privodi, ispituje i zatvara sve osim poslanika i pripadnika MUP-a”, naveo je Theunens.

Željka Ražnatovića Arkana Haški tribunal optužio je kao vođu paravojne jedinice “Srpska dobrovoljačka garda” za ubistva i druge zločine u Sanskom Mostu 1995. godine. Ražnatović je ubijen je 2000. u Beogradu i nikada nije izručen Tribunalu.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić je insistirao da mu vještak objasni da li je 2009. godine, kada je počeo raditi izvještaj, bio upoznat s prvobitnom optužnicom protiv njega, te koliko su njegovi zaključci uticali na izmjene u optužnici.  

Theunens je rekao da je optužnicu pročitao prije nego što je počeo raditi za Haško tužilaštvo, ali da ona nije bila osnova za njegov nalaz.

“Želim da utvrdim da li ovdje tužilaštvo svjedoči u korist tužilaštva. Ovo je četvrti svjedok ovog mjeseca koji je zaposlen u Tužilaštvu”, rekao je Karadžić.

Unakrsno ispitivanje vještaka biće nastavljeno u srijedu, 20. jula ove godine.

M.T.

This post is also available in: English