Članak

Hiljade prisutnih ispratilo srebreničke žrtve

12. Jula 2011.00:00
Više hiljada ljudi prisustvovalo je pokopu 613 Bošnjaka u Potočarima (Srebrenica) ubijenih u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Među ukopanim žrtvama srebreničkog genocida su 69-godišnja žena i nekoliko djece, među kojima i Nesib Muhić, koji je imao 11 godina.

“Potočari su danas najtužnije mjesto u Evropi. Sve tri nacije u BiH moraju da priznaju svoje zločine kako bi mi kao društvo krenuli naprijed”, rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, obraćajući se prisutnima.

Nakon klanjanja dženaze, pročitana su imena svih žrtava dok su nošene prema mjestu ukopa. Tokom protekle godine identificirani su posmrtni ostaci 613 žrtava srebreničkog genocida.

“I dalje ima toliko uplakanih žena koje čekaju da nađu svoje voljene. Bol Srebrenice nikada neće nestati. Ima toliko mnogo djece koja rastu bez braće i očeva. Sve je isto kao prije 16 godina u Potočarima”, rekao je reisul-ulema Mustafa-efendija Cerić.

Emir Suljagić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, koji je preživio genocid, rekao je da Srebrenica “nije stvar percepcije ili emocija, već činjenica”.

“Srebrenica je benzin koji je potrošen, meci koji su korišteni, imena škola gdje su žrtve držane i maltretirane prije ubistava, kao i broj masovnih grobnica koje su nađene u ovom regionu”, kazao je Suljagić.

Patrick Moon, američki ambasador u BiH, osvrnuo se na nedavno hapšenje Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.  

“Donekle smo umireni činjenicom da je Mladić uhapšen i da će biti doveden pred lice pravde. Ali trebamo da nastavimo slati snažnu poruku onima koji negiraju genocid i koji žele da umanje patnje. Time što negiraju nešto što se ne može negirati, oni smetaju putu pravde, pomirenja i oprosta”, rekao je Moon.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je prisustvovao komemoraciji, zatražio je od prisutnih da se udruže na putu “regionalnog mira i tolerancije”.  

“Ja sam danas ovdje prvo kao čovjek, u potrazi za mirnim snagama za budućnost i da poštujem one koji su umrli zbog ovog okrutnog zločina”, rekao je Josipović.

Komemoraciji u Srebrenici prisustvovao je i Valentin Inzko, Visoki predstavnik u BiH, kao i mnogi drugi međunarodni zvaničnici.

Srebrenica je tokom rata u BiH proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija (UN), ali nakon napada snaga VRS-a u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe, do sada je identifikovano 6.598 žrtava genocida, dok se za oko 1.500 osoba još uvijek traga.

V.H.

This post is also available in: English