Članak

Bogdanović: Zločin bez dvojbe

8. Jula 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da Veliboru Bogdanoviću, optuženom za ratni zločin počinjen u Mostaru, izrekne osuđujuću presudu.

This post is also available in: English

Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH, iznoseći završnu riječ kazala je da je nedvojbeno dokazano da je Bogdanović počinio silovanje jedne žene u njenom stanu, te da joj je supruga nezakonito odveo u logor Heliodrom u Mostaru.

“Optuženi je za vrijeme rata izvršio krivično djelo kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i radnje koje je poduzeo nisu opravdane vojnom nuždom, čime je iskoristio svoj položaj. Optuženi je bio svjestan da sa pet naoružanih vojnika ulazi u stan bošnjačke porodice”, rekla je tužiteljica Smailagić.

Bogdanović se tereti da je u noći između 25. i 26. maja 1993., sa pet pripadnika HVO-a, došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, gdje je silovao ženu, a njenog supruga, s drugim vojnicima, odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana. Na teret optuženom je stavljeno i otuđenje nakita, putničkog vozila i određenog iznosa novca ovog para.

Govoreći o dvojici svjedoka Odbrane koji su u svojim iskazima dali alibi Bogdanoviću, tužiteljica je rekla kako smatra da nisu mogli potvrditi gdje se on nalazio “kritičnog perioda”.

Tokom iznošenja završne riječi, tužiteljica se osvrnula i na iskaze vještaka neuropsihijatrice Alme Bravo-Mehmedbašić i psihologa Senadina Fadilpašića, koji su 12. aprila ove godine iznijeli nalaz i mišljenje za oštećenu.

“Vještaci su se fokusirali na ratnu torturu i utvrdili da oštećena prije tog događaja nije imala psihičkih problema, te da je zbog toga doživjela stres, što je dovelo do razvoja posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)”, rekla je Smailagić, dodavši da su vještaci utvrdili i da oštećena ispoljava simptome depresije i anksioznosti.

Tužiteljica je kazala da je oštećena o silovanju progovorila tek 2009. godine, nakon čega je slučaj prijavila policiji.

“Imala je strah kako će reagovati porodica i okolina ako se sazna šta je proživjela. Njeno dostojanstvo je povrijeđeno”, rekla je Smailagić.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. august 2011., kada će završnu riječ iznijeti optuženi Bogdanović i njegova Odbrana.

 A.J.

This post is also available in: English