Članak

Mladić: Imenovanje branioca moguće za deset dana

7. Jula 2011.00:00
Predstavnici Haškog tribunala kazali su da se trenutno punom parom radi na imenovanju stalnog branioca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Martin Petrov, predstavnik Ureda registrara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), na konferenciji za štampu u Haagu rekao je da je optuženi Mladić dostavio listu od sedam branilaca, te da se do sada sastao s većinom njih.

“Nadamo se da ćemo iduće sedmice organizovati posjete preostalih kandidata. Ukoliko sve prođe kako treba, i ako Mladić odredi svog favorita, mi bismo željeli da imenujemo stalnog branioca u roku od deset dana”, rekao je Petrov.

Mladića, koji se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, na prva dva istupanja pred sudijama MKSJ-a zastupao je privremeni branilac po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.
 
Ipak, na pojavljivanju pred Sudom 4. jula ove godine, Mladić je kazao da ne želi da ga Aleksić predstavlja u sudnici, te izrazio želju da uz njega budu Miloš Šaljić, srbijanski advokat, i Aleksandar Mezjajev, profesor iz Rusije.

Petrov je novinarima kazao da se Mladić još uvijek nije “službenim putem izjasnio o svojoj želji u vezi sa stalnim braniocem“, te da se nada da će to učiniti u narednih nekoliko dana, nakon čega će biti izvršene provjere da li ti branioci zadovoljavaju uslove Tribunala u Haagu.

Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja ove godine, nakon 15 godina provedenih u bjekstvu. Haško tužilaštvo ga tereti za genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih općina, te 1995. godine u Srebrenici, kao i za progon nesrpskog stanovništva u 20 općina u BiH, te učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.

Na prvom pojavljivanju pred Sudom, 3. juna ove godine, Mladić je zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa optužnicom prije izjašnjenja, dok je na ročištu 4. jula – nakon što je više puta prekinuo Sudsko vijeće – odstranjen iz sudnice.

Predstavnik Ureda registrara na konferenciji za štampu kazao je da je do sada urađeno više zdravstvenih pregleda optuženog Mladića, ali da nije izvršeno “vještačenje o njegovoj sposobnosti da prati suđenje”.

Frederick Swinnen, predstavnik Haškog tužilaštva, odgovarajući na pitanja novinara rekao je da još uvijek nije odlučeno da li će doći do spajanja optužnica podignutih protiv Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, kojem se trenutno sudi pred MKSJ-om.

“Razmatramo brojne opcije o načinu izvođenja dokaza kada jednom počne suđenje”, kazao je Swinnen.

D.Dž.

This post is also available in: English