Članak

Registrar MKSJ-a John Hocking: Povjerljivi podaci o zdravstvenom stanju

3. Juna 2011.00:00
John Hocking, registrar Suda u Haagu, u intervjuu za BIRN – Justice Report kazao je da Ratka Mladića redovno pregledaju doktori, ali da detalji njegovog zdravstvenog stanja ostaju povjerljivi.

This post is also available in: English

Hocking je istaknuo da Mladić još uvijek nikoga nije imenovao za svoju Odbranu, te da nije zatražio ni jedan dokaz. Registrar Suda u Haagu je kazao da su u toku intenzivne aktivnosti pred početak suđenja Mladiću, istaknuvši da je još uvijek rano davati prognoze koliko bi moglo trajati suđenje.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja ove godine u Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji. Haškom tribunalu je izručen 31. maja, kada mu je obavljen i prvi medicinski pregled. Haški tribunal tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

JR: Koje su medicinske pretrage obavljene za Mladića?

H: Po dolasku Ratka Mladića na aerodrom u utorak, 31. maja, navečer, susreo sam se s njim kad je izašao iz aviona. Sa mnom je bio i ljekar iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda (UN). Obavili smo preliminarni pregled, i ljekar je utvrdio da je Mladić sposoban za prebacivanje u Pritvorsku jedinicu. Praksa je takva da, po dolasku u Pritvorsku jedinicu svi novi pritvorenici bivaju pregledani u našoj medicinskoj ustanovi od strane ljekara i medicinskih sestara. Trenutno obavljamo redovne pretrage za Ratka Mladića.

Sada je bitno uvažiti činjenicu da sam odgovoran za brigu o njegovoj dobrobiti, o njegovom zdravlju, a jedna od tih mojih odgovornosti uključuje i poštivanje njegove privatnosti. Prema tome, detalji o njegovom zdravlju, medicinskom stanju, ostaju povjerljivi. Prema našim pritvorskim pravilima, ovi podaci ostaju povjerljivi osim ako mi optuženik, to jest lično Ratko Mladić, odobri da objavim taj materijal.

JR: Imenovan je privremeni branilac Ratku Mladiću. Da li je on saglasan sa imenovanjem branioca?

H: Apsolutno. Ured registrara je, između ostalog, odgovoran da se susretne sa optuženim. Osoblje iz moga ureda se srelo s Ratkom Mladićem i dalo mu moguće opcije za advokata. Mladić se složio s tim da Aleksandar Aleksić bude zadužen da prisustvuje tokom prvog njegovog pojavljivanja pred Sudskim vijećem.  

JR: Da li je Mladić dao neke naznake o tome kako će se braniti? Je li imenovao svoju Odbranu?

H: Još uvijek nije nikoga imenovao. Ustvari, moj će zadatak biti da na kraju izvršim imenovanje, ali o tome će se diskutovati u narednim danima, a možda i sedmicama. Za svakog je optuženog biranje branioca koji će ga predstavljati veoma važna odluka, a mi u Uredu registrara dajemo sve informacije koje imamo da im u tome pomognemo, ali za to će trebati još malo vremena.

JR: Da li je Mladić imao neke posebne zahtjeve pri smještanju u Pritvorsku jedinicu?

H: Kada je stigao u utorak navečer, proveo sam s njim par sati. Razgovarali smo o novom režimu u koji ulazi, o pravilima pritvora koja će određivati njegov novi život u Pritvorskoj jedinici. To uključuje stvari kao što su pristup telefonu i posjete.

JR: Da li je tražio bilo kakve materijale za odbranu?

H: Ne, još uvijek nije.

JR: Zašto je važno Mladićevo hapšenje?

H: Izuzetno je važno, iz mnogo razloga. Od velike je važnosti za zemlje bivše Jugoslavije, narode u bivšoj Jugoslaviji, i međunarodnu pravdu. Vijeće sigurnosti je 1993. godine osnovalo MKSJ i dalo mu veoma važan mandat, da sudi onima koji se smatraju najodgovornijim za ozbiljna kršenja koja su se desila u bivšoj Jugoslaviji tokom ratova u devedestim godinama prošlog stoljeća. Optužena je 161 osoba. S hapšenjem Ratka Mladića, samo je Goran Hadžić ostao na slobodi. Ovo je veoma važno s obzirom da Tribunal sada počinje privoditi kraju sav svoj posao.

JR: Da li će njegovo zakašnjelo hapšenje uticati na izlaznu strategiju Tribunala?

H: Kao prvo, bitno je reći da je izlazna strategija Tribunala uvijek uključivala hapšenje svih bjegunaca, a time i Ratka Mladića. Stoga je ovo veoma sukladno našoj izlaznoj strategiji. Sad, pomalo je rano govoriti o tome koliko će njegovo suđenje trajati. Nakon njegovog prvog pojavljivanja pred Sudskim vijećem, nastupit će veoma intenzivan period aktivnosti pred suđenje. U tom periodu, tokom narednih sedmica i mjeseci, sudije će biti u mogućnosti da procijene i odrede koliko će trajati ovo suđenje.

This post is also available in: English