Članak

Podrška Mladiću iz Istočnog Sarajeva i Pala

27. Maja 2011.00:00
Uz transparente, pjesmu i povike podrške generalu Ratku Mladiću, više od 500 građana Istočnog Sarajeva krenulo je u protestnu šetnju kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog hapšenja bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

“Ovo je sramota. Je li dovoljno? Boris Tadić nije Srbija”, kazao je Dušan Đurovac, koji je prisustvovao skupu u Istočnom Sarajevu.

Nezadovoljni građani Istočnog Sarajeva su pjevali pjesmu: “Đenerale, Đenerale, i dok zadnji Srbin po zemlji se šeće, tvoje ime se zaboraviti neće”.

Obren Subotić, penzioner koji je prisustvovao protestnom okupljanju, rekao je da je “Mladić pošten čovjek koji je bio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), Titin čovjek koji je branio Jugoslaviju”.

Žena srednje životne dobi koja se nije htjela predstaviti kazala je da voli Mladića i da joj je on idol.

Proteste u Istočnom Sarajevu organizirali su boračka udruženja iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Demonstranti su nosili srpske nacionalne zastave i transparente na kojima je ispisano ime Ratka Mladića.

Protesti su organizirani i na Palama. Uz pjesmu i transparente, građani su iskazivali nezadovoljstvo zbog hapšenja Ratka Mladića.

Na jednom od transparenata bilo je ispisano: “Đenerale, uz tebe smo! Veliko ti hvala, uz tebe su studenti sa Pala”.

Oba protestna skupa je osiguravala policija i nije bilo incidenata.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, u Haškom tribunalu je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH.

A.J.

This post is also available in: English