Članak

Perić i ostali: Nezaboravni 25. juni

10. Maja 2011.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da njen suprug i svekar nisu preživjeli zatočenje u Barutnom magacinu (općina Kalinovik).

This post is also available in: English

Svjedokinja Fatima Kešo je rekla da nikada neće zaboraviti 25. juni 1992. godine, kada je odveden njen svekar Avdo iz sela Jelašac (općina Kalinovik), a suprug Ramiz otišao u stanicu policije u Kalinoviku da se javi po pozivu kojeg je dobio.

“Suprug je dobio poziv da se javi u stanicu policije u Kalinoviku radi obavljanja radne obaveze. Sa komšijama je otišao i nikada se nije vratio”, kazala je svjedokinja Kešo.

Prema iskazu svjedokinje, u junu 1992. godine u selo Jelašac sa tri kamiona i jednim transporterom došlo je oko 30 srpskih policajaca i vojnika, među kojima je bio i optuženi Spasoje Doder. Ti policajci i vojnici, pojasnila je svjedokinja, hapsili su muškarce, među kojima je bio i Avdo Kešo, i odveli su ih u Osnovnu školu “Miladin Radojević”.

Uz Dodera, Državno tužilaštvo za zločine u Kalinoviku tereti Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu. Kako se navodi u optužnici, ovi bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik su 1992. učestvovali u nezakonitom hapšenju civila koje su odvodili u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Za optuženog Terzića i Cerovinu, kojem se nije sjetila imena, svjedokinja je rekla da su dva puta obezbjeđivali školu i nisu joj dali da uđe posjetiti muža i svekra. Muž i svekar, tvrdi svjedokinja, kasnije su prebačeni u “Barutni magacin”.

“Oni su ubijeni, a njihova tijela pronađena su u Miljevini”, dodala je svjedokinja, ne precizirajući gdje su ubijeni. 

Na suđenju u korist Tužilaštva svjedočio je i Danilo Đorem, koji je rekao da je 1992. godine bio rezervni policajac u SJB-u Kalinovik. Svjedok je kazao da je sa nekoliko vojnika, među kojima je bio i optuženi Cerovina, ušao u kamion kojeg je vozio optuženi Perić i otišli su u selo Jelašac da privedu žene u Osnovnu školu “Milan Radojević”.

“Kada smo došli, Perić nas je rasporedio po selu, rekao koje kuće da obiđemo i da okupimo žene. Svi policajci su učestvovali u odvođenju žena”, kazao je svjedok Đorem, dodavši da je samo jednoj ženi rekao da dođe na mjesto okupljanja, ali je ona sa djecom uspjela pobjeći.

Svjedok Đorem je kazao da je obavljao stražu u školi “Miladin Radojević” , te da je čuo da neke od žena nisu preživjele zatočenje, kao i da je jedna silovana u školi.

Čedomir Okuka, također svjedok Tužilaštva, rekao je kako je u ljeto 1992. godine bio angažovan u protuvazdušnoj jedinici srpske vojske, gdje je dobio naređenje da postavi top trocijevac na obližnje brdo i dejstvuje u cilju odbrane sela Jelašac.

“Dobili smo naređenje da očekujemo napad na selo iz šume. Na mjestu gdje je top bio smješten vidi se rub šume i dio kuća tog sela. Dejstvovao sam topom po rubu šume koja se zapalila jer je municija zapaljiva”, rekao je svjedok Okuka, dodavši da kuće u selu tada nisu zapaljene.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj ove godine, kada Tužilaštvo planira pozvati tri nova svjedoka.

                                                                                                                                    A.J.

 

This post is also available in: English