Članak

Ivanović: Odobreno unakrsno ispitivanje svjedoka

28. Aprila 2011.00:00
Sudsko vijeće odobrilo je Odbrani Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, da unakrsno ispita svjedoke koji su svoje iskaze ranije dali pred Haškim tribunalom, a čija je svjedočenja Tužilaštvo BiH uvrstilo u dokaze.

This post is also available in: English

Svjedoci Tužilaštva BiH, koji su ranije saslušani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, a čije je transkripte svjedočenja Optužba uložila kao dokaze u toku suđenja Ivanoviću, bit će pozvani da odgovaraju na unakrsna pitanja Odbrane.  

“Odbrana ima pravo da postavi pitanja svjedocima ukoliko smatra da je potrebno. Vijeće je odlučilo omogućiti joj da putem video-linka unakrsno ispita ove svjedoke Tužilaštva”, rekao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH Ivanovića tereti da je, kao pripadnik Trećeg voda Skelani pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovao u zarobljavanju, odvođenju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. jula 1995. godine.

Sudsko vijeće je pojasnilo kako se ova odluka odnosi samo na one svjedoke koji se “ne protive saslušanju”, dok je Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao kako “ne razumije zahtjev Odbrane”.

“Uz sve napore da razumijem ovaj zahtjev, ne shvatam osnovnu stvar iz ovog podneska. Odbrana tvrdi da su transkripti irelevantni i kumulativni, pa onda traži prisustvo svjedoka kako bi ih unakrsno ispitala. Pa ako ih smatra takvima, zašto ih pozivati?”, rekao je Bulić.

Midhat Kočo, glavni branilac optuženog, pojasnio je kako smatra da su iskazi “irelevantni” samo u odnosu na optuženog Ivanovića, ali da će Odbrana iskoristiti pravo da ispita ove svjedoke, uzimajući u obzir da ih Tužilaštvo uvrštava kao dokaze.

Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.

S.U.

This post is also available in: English