Članak

Adamović i Lukić: Isključena javnost

18. Aprila 2011.00:00
Na suđenju Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, iskaz je dao zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, ali bez prisustva javnosti.

This post is also available in: English

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, obrazložila je da je zaštićeni svjedok D ranije svjedočio pred Haškim sudom, koji mu je dodijelio mjere zaštite, među kojima i isključenje javnosti tokom njegovog saslušanja. Zbog toga je i na ovom suđenju, kako je rekla Kosović, donesena odluka o isključenju javnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Adamovića i Lukića da su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komandant Komande odbrane grada, dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a.

Suđenje je počelo 2008. godine, a trenutno se izvode dodatni dokazi Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 20. aprila ove godine.

A.J.

This post is also available in: English