Članak

Marković: Sedam godina zatvora

15. Aprila 2011.15:41
Sud BiH osudio je Miodraga Markovića na sedam godina zatvora za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Doboja.

This post is also available in: English

Marković je proglašen krivim da je 11. jula 1992. godine silovao maloljetnu Z-1 u selu Dragalovci (općina Doboj) nakon što je naoružan došao pred njenu porodičnu kuću i izveo je pod prijetnjom.

“Lupao je na vrata tražeći da mu otvore ili će ih pobiti. Ispalio je hitac, a kada je majka otvorila, rekao je da mu preda lijepu kćerku… Odvukao ju je na livadu do plasta sijena i naredio joj da se skine, a potom je silovao”, navodi se u prvostepenoj presudi.

Nakon toga, kako je utvrđeno, Marković je oštećenoj, koja je u to vrijeme imala 17 godina, zaprijetio da ne smije nikome reći šta se dogodilo ili će je ponovo silovati i pobiti joj porodicu.

Vijeće je ocijenilo da su detaljnim i uvjerljivim svjedočenjem oštećene, kao i drugih svjedoka i vještaka, van razumne sumnje dokazani navodi protiv Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Senadin Begtašević, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazložio je da je prilikom odmjeravanja kazne posebno cijenjen stepen odgovornosti optuženog.

“Vijeće je u vidu imalo da je optuženi porodičan čovjek, otac troje djece, od kojih jedno teško bolesno, kao i da je u teškoj materijalnoj situaciji. Vijeće je uvjereno da će se ovom kaznom postići svrha kažnjavanja, a svakako je u obzir uzeta i praksa Suda BiH”, rekao je Begtašević.

Markoviću, koji se branio sa slobode, određen je pritvor, koji može trajati maksimalno 15 mjeseci, do donošenja pravosnažne presude.

Na prvostepenu presudu, Tužilaštvo i Odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English