Članak

Vuković i Tomić: Zahtjev za izuzeće sudije

6. Aprila 2011.13:50
Iznošenje žalbi na presudu Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću odgođeno je zbog zahtjeva Odbranâ za izuzeće sudije Hilme Vučinića, člana Apelacionog vijeća Suda BiH.

This post is also available in: English

Suđenje je odgođeno dok na opštoj sjednici Suda BiH ne bude odlučeno o ovom zahtjevu za izuzeće.

“Odbrane prvooptuženog i drugooptuženog podnijele su u ponedjeljak, 4. aprila, zahtjev za izuzeće sudije Hilme Vučinića”, rekao je Petko Pavlović, Tomićev branilac, ne navodeći razloge za podnošenje ovog zahtjeva.

Vuković i Tomić su u aprilu 2010. proglašeni krivim za pomaganje u genocidu i osuđeni na po 31 godinu zatvora.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su Vuković i Tomić, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 13. jula 1995. godine učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Na ovu presudu uložene su žalbe, o kojima će Apelaciono vijeće Suda BiH odlučivati nakon rješenja zahtjeva za izuzeće sudije Hilme Vučinića.

Odbrana Radomira Vukovića u novembru 2008. godine na statusnoj konferenciji zatražila je izuzeće Sudskog vijeća kojim je predsjedavao sudija Senadin Bektašević. Obrazloženje zbog kojeg su tada tražili izuzeće Sudskog vijeća bilo je da je “isto Sudsko vijeće sudilo u predmetu koji je imao skoro identičan činjenično-pravni ambijent i donijelo osuđujuću odluku”.

Ovaj prijedlog Odbrane nije usvojen, pa je isto Sudsko vijeće donijelo prvostepenu presudu.

Suđenje Vukoviću i Tomiću počelo je u decembru 2008. godine. Obojica optuženih se nalaze u pritvoru, koji je Vukoviću određen u augustu 2008., nakon što ga je Srbija isporučila pravosudnim organima BiH. Tomić se u pritvoru nalazi od juna 2008. godine.

Marija Taušan


This post is also available in: English