Članak

Marković: Izmijenjena optužnica

4. Aprila 2011.00:00
Nakon što je Tužilaštvo BiH preciziralo optužnicu protiv Miodraga Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Sudsko vijeće zakazalo je iznošenje završnih riječi za srijedu, 6. april 2011. godine.

This post is also available in: English

Sedam mjeseci od početka suđenja za zločine počinjene na području Doboja, Tužilaštvo BiH preciziralo je optužnicu protiv Miodraga Markovića u dijelu koji se odnosi na datum izvršenja i vrstu krivičnog djela te, djelimično, činjenični opis.

Kako je navela Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH, preciziranom optužnicom Marković se tereti da je 11. jula 1992. godine u večernjim satima došao do jedne kuće u mjestu Dragalovci (općina Doboj), odakle je izveo oštećenu Z1, koju je potom poveo prema obližnjoj livadi.

Nakon što je ona pokušala pobjeći, Marković ju je, kako dalje stoji u optužnici, udario “snažno drškom pištolja” i s nje počupao majicu, te je potom silovao. Tužilaštvo BiH preciziranom optužnicom Markovića tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, to jeste silovanje i mučenje.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Odbrane optuženog za izvođenje dodatnih dokaza ponovnim saslušanjem svjedoka Mile Blagojevića, kao i uvođenje u spis nekoliko materijalnih dokaza.

“Smatramo da se dodatnim saslušanjem ne mogu ponuditi novi odgovori. (…) Što se tiče zahtjeva dobojskoj bolnici za provjeru evidencije za oštećenu, u ranijem dokumentu iz te institucije navodi se da u julu i augustu 1992. godine nije evidentiran njen pregled u toj ustanovi”, kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Mile Blagojević, nekadašnji oficir za obavještajne i bezbjednosne poslove u Vojnoj policiji VRS-a i svjedok Odbrane optuženog, na ročištu u novembru 2010. godine kazao je da je u julu 1992. dobio zadatak da utvrdi je li Miodrag Marković silovao maloljetnu Z1.

Blagojević je tokom svjedočenja rekao da, “prema njegovom mišljenju, optuženi nije silovao oštećenu”.

Suđenje Markoviću počelo je u septembru 2010. godine, nakon što je negirao krivicu za silovanje maloljetne Z1. Tužilaštvo BiH je tokom dokaznog postupka saslušalo pet svjedoka, među kojima i Z1, dok je Odbrana ispitala tri svjedoka i optuženog Markovića, koji je dao iskaz u svoju korist.

Tužilaštvo BiH i Odbrana optuženog trebale bi 6. aprila 2011. godine iznijeti završne riječi.

A.M.A.

Povezani članci

This post is also available in: English