Članak

Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Korektno odvođenje

30. Marta 2011.00:00
Muharem Šomić, svjedok Tužilaštva, na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci kazao je da su optuženi Nenad Tanasić i Tihomir Boroja sudjelovali u njegovom premlaćivanju u septembru 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Muharem Šomić kazao je da su ga dva policajca u septembru 1995. godine pretukla u njegovoj kući, te potom povezli autom prema banjalučkom naselju Vrbanja.

“Tu su me ostavili i potom otišli misleći da sam mrtav. Tada sam ustao i pješke se vratio kući. Čim sam došao, vidio sam da nema majke, što sam prijavio policiji. (…) Policija me ubrzo dovela na prepoznavanje, gdje su četiri osobe stajale ispred mene”, rekao je Šomić.

Ovaj svjedok je dodao da je tada prepoznao dvojicu koja su ga tukla, te je u sudnici pokazao na optužene Nenada Tanasića i Tihomira Boroju ističući da su oni te osobe.

Bivši policajci Nenad Tanasić i Tihomir Boroja terete se za ubistvo Nazife Šomić, te pokušaj ubistva njenog sina Muharema. U optužnici Okružnog tužilaštva Banja Luka se navodi da su Tanasić i Boroja došli u kuću Šomića 19. septembra 1995. godine i na silu izveli majku i sina.

Muharema su tada, kao se dalje navodi, neprekidno tukli i potom odvezli u banjalučko naselje Vrbanja, gdje su ga izbacili misleći da je mrtav. Tužilaštvo tvrdi da je Muharem bio pri svijesti i da je čuo kad jedan drugom govori “pucaj”, a ovaj mu odgovara “šta ćeš pucati, vidiš da je gotov”.

U optužnici je navedeno da su se Tanasić i Boroja potom vratili do kuće Šomića, odakle su Nazifu odvezli u nepoznatom pravcu i ubili. Tijelo Nazife Šomić je pronađeno 25. jula 1996. godine u kanjonu Vrbasa u mjestu Tijesno kod Banje Luke.

Sekula Šišić, drugi svjedok Tužilaštva, rekao je da je 1995. godine izbjegao iz Donjeg Vakufa u Banju Luku, te da nije imao gdje stanovati. Šišić je, kako je kazao, saznao da blizu Policijske stanice žive muslimani, nakon čega je Tanasiću i Boroji, kojima je bio komandir u Donjem Vakufu, rekao da iz te kuće isele stanare, ali “na korektan način”.

“Stajao sam ispred Policijske stanice i vidio kako oni mirno izvode muškarca i stavljaju ga u automobil. Nisu ga tukli, već su ga mirno vodili, a kasnije su se vratili po ženu koju su isto odvezli. Rekli su mi da su ih odvezli u izbjeglički centar u Budžaku i da su se korektno ponašali prema njima”, rekao je Šišić.

Na pitanje Borojinog advokata da li zna da se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH zbog navodnog učešća u zločinima u Donjem Vakufu i Kneževu, svjedok je rekao da je “čuo za to, ali da nije zvanično obaviješten”.

Simo Miškić, komandir Policijske stanice u banjalučkom naselju Budžak i treći svjedok Tužilaštva, rekao je da tokom 1995. godine u tom naselju nije bilo izbjegličkih centara.

“U Budžaku su se samo 1992. godine u krugu auto-moto društva par dana sakupljali Bošnjaci i Hrvati koji su autobusima išli za Hrvatsku. Njih je tada čuvala policija”, istakao je Miškić.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april, kada će Odbrane unakrsno ispitati svjedoka Miškića.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English