Članak

Marković: Nejasne priče o silovanju

23. Marta 2011.00:00
Saslušanjem posljednjeg svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju Miodragu Markoviću, optuženom za zločine u Doboju.

This post is also available in: English

Odbrana je kao posljednjeg svjedoka saslušala Kazimira Barukčića, nekadašnjeg pripadnika policije Republike Srpske, koji je kazao da mu Marković, kojeg odranije poznaje iz viđenja, ne liči na osobu “sklonu nasilnim postupcima”.

Tužilaštvo BiH smatra da je optuženi Miodrag Marković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1992. u selu Dragalovci (općina Doboj) silovao zaštićenu svjedokinju Z1, koja je tada imala 16 godina.

“Čuo sam za taj slučaj i nisu mi bile jasne priče o silovanju, niko nije rekao da je sto posto dokazano da se to desilo”, kazao je Barukčić, koji je od juna do augusta 1992. godine bio zatvoren u logorima u Doboju, a pušten je nakon što je pristao da postane policajac Republike Srpske.

Svjedok je dodao da se punkt vojne i civilne policije RS-a nalazio u blizini kuće oštećene, u selu Dragalovci, te da on pretpostavlja da je oštećana Markovića upoznala na tom punktu, pokušavajući da preko njega stupi u kontakt s ocem i bratom, koji su bili u logoru.

“Većina ljudi je preko policajaca s tog kontrolnog punkta pokušala da dođe do informacija o svojima. Vjerovatno su oštećana i njena majka prvi put Markovića upoznale na tom punktu, kako bi ga drugačije znale”, naveo je Barukčić.   

Nakon saslušanja Barukčića, Svetlana Lazić, braniteljica optuženog, uložila je u spis osam materijalnih dokaza.

Naredno ročište zakazano je za 30. mart 2011. godine, kada će Tužilaštvo prezentirati dodatne materijalne dokaze.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English