Članak

Tripković: Sposoban za suđenje

15. Marta 2011.12:25
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane počelo je suđenje Novici Tripkoviću za silovanje i ubistvo počinjeno 1992. godine na području Foče.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je na početku suđenja Novici Tripkoviću najavilo saslušanje osam svjedoka, među kojima i oštećene A1, te dvaju vještaka, i unošenje u spis određenog broja materijalnih dokaza.

“Oštećena A1 svjedočit će na okolnosti silovanja i zlostavljanja, dok će drugi svjedoci govoriti o ubistvu Vejsila Delića, te činjenicama u vezi s postojanjem širokog i sistematičnog napada na području Foče. Iskazi tih svjedoka u cijelosti će potvrditi osnovanost optužnice”, kazao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Tužilac je istakao da će vještak sudske medicine i neuropsihijatar govoriti o uzroku i nastanku smrti Delića, te posljedicama silovanja po oštećenu A1.

Novica Tripković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se da je od aprila do juna 1992. godine silovao, te psihički i fizički zlostavljao oštećenu A1, te da je ubio Vejsila Delića u Donjem Polju (općina Foča).

Odbrana Tripkovića je istakla da će u dokaznom postupku saslušati tri svjedoka, samog optuženog, te vještaka na okolnosti krivične odgovornosti.

“Iz svih dokaza će se vidjeti odnos između optuženog i A1, koji nije bio u okviru širokog i sistematičnog napada, kako se tvrdi, nego je to bio sasvim drugi odnos”, rekla je Slavica Čvoro, braniteljica optuženog, i najavila moguće suočenje Tripkovića i oštećene.

Prije iznošenja uvodnih riječi, Sudsko vijeće je saslušalo Mariju Kaučić-Komšić, vještakinju koja je bila dio tima što je sačinio nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog.

Kako je istakla Kaučić-Komšić, tim vještaka je, na osnovu medicinske dokumentacije, te posmatranja, ispitivanja i pregleda optuženog, utvrdio da je on sposoban za suđenje.

“On je traumatizirana osoba, više fizički nego psihički, ali je sposoban da aktivno sudjeluje u postupku. Zbog oštećenja fizičkog zdravlja može imati bolove, ali tada je djelimično nesposoban i zbog toga smo predložili da ispitivanja budu do dva sata”, kazala je Kaučić-Komšić.

Vještačenje zdravstvene sposobnosti Tripkovića izvršeno je na prijedlog njegove Odbrane, koja je isticala da optuženi pati od depresije, te da je teško ostvariti komunikaciju s njim.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart 2011. godine, kada će biti saslušani prvi svjedoci Optužbe.

This post is also available in: English