Članak

Macić: Početak utakmice

11. Januara 2011.11:33
Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje za zločine počinjene 1992. i 1993.

This post is also available in: English

godine na području opštine Konjic.

Prema navodima optužnice, Eso Macić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u junu 1992. godine u logoru “Čelebići”, u mjestu Brđani, gdje je sa neidentifikovanim čuvarima surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je usljed nanesenih udaraca podlegao.

Macić se tereti i da je u martu ili aprilu 1993. godine u Konjicu, u sportskoj dvorani “Musala”, nečovječno postupao prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, nanoseći im teške tjelesne povrede, fizičku i psihičku bol.

“Optuženi je ove krivične radnje počinio kao pripadnik ABiH iako one nisu bile opravdane vojnom službom. Takođe, Macić je bio svjestan svih počinjenih djela i znao je da nečovječno postupa prema civilima i ratnim zarobljenicima, što će Tužilaštvo tokom sudskog procesa i dokazati”, rekla je tužiteljka Sanja Jukić iznoseći uvodnu riječ.

Kadrija Kolić, branilac optuženog, kazao je da optuženi Macić nije kriv, te da će to i dokazati.

“Tokom postupka dokazaćemo da moj branjenik nije bio stražar u logoru ‘Čelebići’, te da u logoru ‘Musala’ nije bilo zlostavljanja i mučenja na način koji opisuju svjedoci Tužilaštva. Časni Sude, utakmica je počela, ali Tužilaštvo ovog puta neće dokazati to što želi”, rekao je branilac.

Prvi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati 25. januara 2011. godine.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English