Članak

Gasal i ostali: Nemogućnost vladanja bezbjednosnom situacijom

8. Decembra 2010.00:00
Vještak Odbrane Senada Dautovića, optuženog za zločine u Bugojnu, kazao je da nakon izbijanja sukoba u tom gradu policija nije mogla vladati bezbjednosnom situacijom.

This post is also available in: English

Mile Matijević je na zahtjev Odbrane Senada Dautovića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, iznio nalaz i mišljenje u kojem je istakao da se početkom sukoba u tom gradu nastojalo da bošnjački i hrvatski policajci zajednički obavljaju zadatke, ali da se situacija s vremenom iskomplikovala.

“Činjenica je da dio pripadnika hrvatskog naroda nije učestvovao u izvršavanju zadataka. Rukovodstvo pokušava održati jedinstvo, ali to nije bilo moguće. Dolazi do ekscesa… da bi došlo do potpunog razdvajanja kada su eskalirali sukobi u periodu od 18. do 27. jula 1993. godine”, rekao je vještak Matijević.

Vještak je dodao da je početkom 1993. godine došlo do “stvaranja raznih hrvatskih struktura vlasti, te paralelne SJB u Bugojnu”.

Senadu Dautoviću se zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Enesom Handžićem sudi za zločine nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu, gdje su na više lokaliteta zatvarani, mučeni i ubijani.

Gasal je, prema optužnici, bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, a Handžić pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH (ABiH).

Vještak je objasnio da policija ima različitu ulogu i nadležnosti za vrijeme mira i rata. Matijević je kazao da je policija u mirnodopskim uslovima “samostalna” i nadležnost su joj zaštita života, imovine građana, te rasvjetljavanje krivičnih djela.

“U ratnom stanju situacija se mijenja. Pripadnici policije gube svoje nadležnosti, posebno u smislu komandovanja, odnosno odlučivanja. Policija može biti uključena u obavljanje borbenih zadataka i tada dolazi do primjene instituta pretpočinjavanja. Time se gubi identitet policije, oni se tada integrišu u vojne strukture”, rekao je Matijević.

Saslušanje ovog svjedoka nastavit će se na narednom ročištu, zakazanom za 15. decembar.

M.T.

This post is also available in: English