Članak

Potvrđena optužnica protiv Dragana Crnogorca

3. Decembra 2010.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragana Crnogorca, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina” koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

This post is also available in: English

Crnogorac, bivši pripadnik Prve čete Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), tereti se da je 12. jula 1995. godine u naselju Budak blizu Potočara učestvovao u pretresu bošnjačkih kuća s ciljem sakupljanja stanovništva i odvođenja u bazu UN-a u Potočarima.

U optužnici se dalje navodi da je Crnogorac 13. jula 1995. godine sudjelovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, te da je iste večeri sam strijeljao od pet do sedam zarobljenih muškaraca.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Crnogorca 15. novembra 2010. godine na području Banje Luke, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Crnogorac je prvobitno bio osumnjičen za genocid.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini koji se terete za učešće u genocidu u Srebrenici, dok je u septembru 2010. godine Milivoje Ćirković, također pripadnik iste jedinice, priznao krivicu, nakon čega je osuđen na pet godina zatvora.

Pred Sudom BiH očekuje se i početak suđenja Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, također bivšim pripadnicima Centra, koji su optuženi za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvima muškaraca u julu 1995. godine.

 A.A.

This post is also available in: English