Članak

Lokalno pravosuđe – Bejtić: Ukinuta oslobađajuća presuda

1. Decembra 2010.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Samiru Bejtiću ukinuo presudu kojom je bio oslobođen za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima.

This post is also available in: English

Svojom odlukom Vrhovni sud FBiH naložio je da Kantonalni sud u obnovljenom suđenju “otkloni učinjene povrede odredbi krivičnog postupka”, vodeći računa i o drugim žalbenim navodima Tužilaštva koji se odnose na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Na sjednici pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH u novembru 2010. godine žalbu na oslobađajuću presudu iznijela je Hajrija Hadžiahmetović-Muftić, tužiteljica Tužilaštva FBiH.

Hadžiahmetović-Muftić je istakla da je Kantonalni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, te zatražila da se suđenje obnovi. Odbrana optuženog je dala prijedlog da žalba Tužilaštva bude odbijena kao “neosnovana”.

Samir Bejtić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), osuđen je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u julu 2006. na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Vrhovni sud FBiH je ovaj slučaj vratio na ponovno suđenje u januaru 2007. godine, da bi u junu 2008. Bejtić bio oslobođen optužbi za ubijanje, premlaćivanje i zlostavljanje civila.

Bejtić se, između ostalog, tereti i da je 25. decembra 1992. odveo Zorana Vučurevića ispred linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom ABiH, te ga ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio.

Suđenje Bejtiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodilo se prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a ne prema Krivičnom zakonu FBiH, jer je optužnica protiv njega podignuta prije donošenja federalnog zakona.

S.U.

————————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English