Članak

Jević i ostali: Maloljetni zarobljenik

18. Novembra 2010.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Optužbe Haso Hasanović ispričao je kako je u julu 1995. godine svjedočio strijeljanju Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

This post is also available in: English

Hasanović, koji je u to vrijeme imao 16 godina, ispričao je kako je prilikom bijega iz Srebrenice u julu 1995. bio dva puta zarobljen, te doveden u Zemljoradničku zadrugu “Kravica”, gdje je tada, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, ubijeno oko 1.000 muškaraca i dječaka.

“Otac i ja smo krenuli 11. jula iz sela, zajedno sa komšijama, kroz šumu prema Tuzli. Bilo nas je oko 1.000. Na Kameničkom brdu otvorena je sa svih strana vatra na nas, i tu sam se izgubio”, rekao je Hasanović, dodavši kako je potom zarobljen i sproveden u kompleks Zadruge u Kravici.

 

Tamo je, kako je naveo, gledao kako iz hangara izvode ljude i strijeljaju ih, te kako je u noge ranjen i njegov školski drug, kojeg više nikada nije vidio.

 

On je svjedočio na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, kojima se, između ostalog, na teret stavlja učešće u masovnim pogubljenjima u Kravici.

 

Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa u Centru, a Marković komandir voda.

 

Svjedok je rekao da su nakon izvjesnog vremena on i još nekoliko zarobljenika iz Kravice dobili puške i odvedeni dalje niz cestu zbog navodnog dolaska pripadnika Armije BiH (ABiH). Hasanović je nedugo zatim dobio zadatak da jednom vojniku donese vode.

“Na mjestu gdje je bila voda našao sam djevojčicu – 13 godina je imala – preklanu. Ona se još bila tresla. Tad više ništa nisam znao od straha, izgubio sam se. Bacio sam flašu i počeo da bježim u šumu”, ispričao je svjedok i dodao da je tada pucano na njega.

Kako je ispričao, ipak je uspio doći do šume, gdje je sreo druge Srebreničane, vojnike i civile, sa kojima je otišao u selo Burnice (opština Bratunac).

“U tom selu smo ostali sve dok nas nisu zarobili. Postrojili su nas i sjećam se da su psovali i govorili kako je navodno radi nas 500 došla cijela Srbija”, rekao je Hasanović i dodao da su potom sprovedeni na jednu livadu, gdje je vidio leševe.

Na toj livadi je, kako je rekao, jedan od vojnika pitao da li među zarobljenicima ima djece, na što je on kazao da ima 14 godina, i potom je sa još dvoje djece ubačen u autobus i prebačen u Bratunac, a potom do Kalesije.

Branioci optuženih predočili su svjedoku iskaze koje je ranije davao i u kojima, između ostalog, stoji da u Kravici nije vidio nikog poznatog, te da nije pominjao zarobljavanja u Burnici. Također je, kako tvrde Odbrane optuženih, istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su od njega uzimali izjavu rekao da je u vrijeme kada su počinjeni zločini imao 14 godina.

Svjedok je kazao da je odgovarao samo ono što su ga pitali, a da se nekih dijelova iskaza ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar 2010.

M.T.

This post is also available in: English