Članak

Karadžić: Prebacivanje krivice

18. Oktobra 2010.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, kanadski general David Fraser je, odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, kazao da je imao saznanja o incidentima snajperskog djelovanja i granatiranja u Sarajevu za koje su bili odgovorni pripadnici Armije BiH.

This post is also available in: English

David Fraser, koji je od aprila 1994. do maja 1995. godine bio pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu, tvrdi da je čuo priče o snimku “kako muslimani pucaju po svom narodu“, ali ga nije vidio, te da je UNPROFOR vršio uviđaj nakon granatiranja centra Sarajeva za koje su bile odgovorne “muslimanske snage”.

“Tada je najprije bio napad na civilne položaje sa srpske strane, a onda su napad izvršile i muslimanske snage. (…) Čini mi se da je namjera bila da se izazove veći broj žrtava i da se za to okrive Srbi”, rekao je Fraser.

Tužilaštvo pripisuje Karadžiću odgovornost za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine.

Fraser je kazao da su pripadnici UNPROFOR-a vrlo teško uspijevali da lociraju srpske snajperiste, jer su oni bili visokospecijalizovani.

“Postojao je obrazac djelovanja snajperista. Procijenili smo da je to koordinisano na višem nivou, da je korpus rukovodio tim dejstvima”, rekao je Fraser, te dodao da su razgovori predstavnika UNPROFOR-a u komandi korpusa s ciljem smanjenja snajperskih napada na civile uglavnom “na neko vrijeme davali rezultate”.

Za granatiranje Sarajeva, pred Tribunalom u Haagu pravosnažno su osuđeni komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) – Stanislav Galić, na doživotnu kaznu, i Dragomir Milošević, na 29 godina zatvora. 

Radovan Karadžić je tokom rata bio predsjednik Republike Srpske te vrhovni komandant njenih oružanih snaga.

Svjedok je dodao da je “osjećaj užasa” u Sarajevu, osim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, stvaran i blokiranjem prolaza konvoja humanitarne pomoći.

Karadžić je pokušao da dokaže da su srpske snage imale više razloga da budu oprezne prilikom odobravanja prolaza konvoja u Sarajevu, kao što je učešće pripadnika UN-a u poslovima na “crnoj berzi”.

Svjedok je potvrdio da je UN o tome bio pokrenuo istragu, ali se nije složio da je sloboda kretanja smjela biti ograničena UN-ovim snagama.

Unakrsno ispitivanje kanadskog generala nastavlja se u utorak, 19. oktobra 2010. godine.

M.T.

This post is also available in: English