Članak

Alija Osmić pušten na slobodu

12. Oktobra 2009.12:33
Sud BiH ukinuo pritvor Aliji Osmiću, koji se tereti za zločine na području Bugojna, i izrekao mu devet mjera zabrane.

This post is also available in: English

Alija Osmić, bivši vojni policajac 307. brigade Armije BiH (ABiH) i Operativne grupe Zapad ABiH, odlukom Suda BiH pušten je na slobodu nakon što mu je izrečen niz mjera zabrane.

Osmić se tereti za sudjelovanje u protivzakonitim zatvaranjima, ubistvima i mučenjima u podrumima i garažama u Bugojnu, kao i u “Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara”, logoru Stadion “Iskra” i prostorijama BH Banke. Svi zločini počinjeni su nad Hrvatima iz Bugojna od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, Osmić je uhapšen 9. septembra 2009. godine, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor. Tužilaštvo se na ročištu 8. oktobra ove godine, zbog bojazni da bi mogao “uticati na svjedoke i saučesnike”, zalagalo za produženje pritvora Osmiću, čemu se Odbrana protivila.

Sud BiH je udovoljio prijedlogu Odbrane, te je Osmića pustio na slobodu uz mjere zabrane napuštanja općine Bugojno bez prethodnog odobrenja Suda, te oduzimanje važećih dokumenata.

Prema odluci Suda BiH, svakog ponedjeljka i srijede Osmić se mora lično javljati u Policijsku stanicu Bugojno, zabranjeno mu je kontaktiranje sa osobama koje su svjedoci navedeni u optužnici i svim eventualnim budućim svjedocima u ovome predmetu.

Optuženom je također zabranjeno kontaktiranje ili sastajanje sa svim saučesnicima i pomagačima, te je određeno da o ovom predmetu može razgovarati samo sa svojim braniocem.

Osmić ne smije posjećivati mjesta gdje borave osobe koje su u optužnici navedene kao svjedoci, kao ni prisustvovati javnim i privatnim društvenim okupljanjima.

Ovom odlukom Osmiću se nalaže da “strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH”, te da mora biti dostupan Tužilaštvu BiH.

This post is also available in: English