Vijest

Korićanske stijene: Pritvor za nove osumnjičene

1. Septembra 2009.22:47
Sud BiH odredio pritvor dvojici bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru koji su optuženi za ubistva počinjena u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.

BIRN BiH

Državni sud je, prema prijedlogu Tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor Petru Čivčiću i Branku Topoli, osumnjičenim za učešće u ubistvima preko 200 civila na planini Vlašić 21. augusta 1992. godine.

Čivčića i Topolu uhapsili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu ove godine, zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici interventnog voda, učestvovali u osiguranju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti s područja Prijedora prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH. Oko 200 muškaraca je prethodno izdvojeno iz konvoja, a potom strijeljano na lokalitetu Korićanske stijene.

Prema navodima rješenja Suda, pritvor je određen zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, te zbog težine kivičnog djela za koje se sumnjiče i mogućnosti “narušavanja javnog reda i mira”.

“Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, stoji u odluci Suda.

Za zločin na Korićanskim stijenama, trenutno je pred Sudom BiH u toku suđenje Zoranu Babiću, Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću. Istom optužnicom se prvobitno teretio i Damir Ivanković, ali je on nakon priznanja krivnje osuđen na 14 godina zatvora.

Očekuje se i početak suđenja Saši Zečeviću i Radoslavu Kneževiću, protiv kojih je optužnica potvrđena u julu 2009. godine.

Veliki broj svjedoka Tužilaštva, kao i Ivanković, koji je svjedočio nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, kazali su da je Petar Čivčić bio komandir prvog odjeljenja u interventnom vodu.

Povezani članci