Članak

Ratni videosnimak izaziva rasprave

23. Jula 2009.00:00
Radio-televizija Republike Srpske prikazala ratni videosnimak koji ukazuje na moguću odgovornost generala Armije BiH Atifa Dudakovića za pogubljenje dvaju Bošnjaka, ratnih zarobljenika.

This post is also available in: English (English)

General Atif Dudaković je negirao odgovornost za zločin u izjavi za Federalnu televiziju.

“Ova je reportaža dio propagandnog rata [bosanskih Srba], koji još uvijek traje, i tu nema ništa novo”, rekao je Dudaković.

Na snimku su prikazana tri vojnika, navodno ubijena u borbi, i dva zarobljena. Dudaković je kazao kako su oba zarobljenika koja se vide na snimku još uvijek živa, dodavši da žive i rade u zapadnobosanskom gradu Bihaću i da on zna njihova imena i prezimena.

Sporni videosnimak je prikazan na još nekim kanalima u BiH, te je postavljen i na YouTube i nekoliko drugih internet portala. 

Snimak je navodno nastao u julu 1994. godine, kada je Armija BiH zauzela sjeveroistočnu bosansku enklavu što je prethodno bila pod kontrolom sljedbenika Fikreta Abdića, koji je osuđen za ratne zločine i izdržava kaznu u Hrvatskoj.

Tokom rata Dudaković je bio general Armije BiH i komandant Petog korpusa te je smatran herojem i jednom od najpopularnijih vojnih ličnosti među Bošnjacima.

Sporni videosnimak prikazuje Dudakovića, u pancirnom prsluku i s vojničkim ili lovačkim šeširom širokog oboda, kako zamahuje kalašnjikovom prilikom ulaska u pratnji svojih vojnika u selo Izačić kod Bihaća.

Reportaža također prikazuje dva zarobljena Abdićeva sljedbenika, a zatim i Dudakovića koji kaže: “Smjesta ih pogubite.” Video i audio zapis su toliko loši da se ne može razaznati da li Dudaković pomjera usne niti da li je to zaista njegov glas.

U telefonskom razgovoru s novinarima FTV-a Dudaković je kazao kako stoji na raspolaganju za bilo kakvu istragu ili ispitivanje Državnog tužilaštva. 

Iz Ureda Državnog tužilaštva potvrđuju da je u toku istraga u vezi s Dudakovićem, ali su odbili potvrditi da li je ona povezana sa spomenutom reportažom. 

Neki predstavnici medija u Sarajevu špekuliraju da je videosnimak dio kampanje bosanskih Srba kojom žele pokazati da su i Bošnjaci, a ne samo bosanski Srbi, bili upleteni u masakre i druga zlodjela tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)