Članak

Jednomjesečni pritvor Zoranu Mariću

8. Jula 2009.00:00
Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Zoranu Mariću, osumnjičenom za zločine u selima Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.

This post is also available in: English

Nakon što je Srbija izručila Zorana Marića Bosni i Hercegovini, Državni sud odredio mu je jednomjesečni pritvor koji može trajati do 7. augusta 2009. godine.

Na ročištu održanom 8. jula Tužilaštvo BiH je predložilo da se Mariću izrekne mjera pritvora “zbog mogućeg bjekstva i skrivanja od organa gonjenja”.

Fadil Abaz, branilac osumnjičenog, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva, istaknuvši da je Marić “nevin čovjek”.

Marić, kojeg je Srbija izručila 6. jula 2009., sumnjiči se da je u septembru 1992. godine učestvovao u strijeljanju 29 civila Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce. Tom prilikom ubijene su 23 osobe, od kojih su četiri bile maloljetne.

Za isti zločin pravosnažno su pred Sudom BiH osuđeni Mirko (Špire) Pekez na 14 godina, Mirko (Mileta) Pekez na 29, te Milorad Savić na 21 godinu zatvora.

U obrazloženju prijedloga Tužilaštvo je napomenulo kako “postoje iznimno jaki dokazi” da je Marić počinio zločin za koji se sumnjiči, te da od 2002. godine “redovno izbjegava pozive Suda BiH”.

“Razlozi koje Tužilaštvo navodi, među njima nema konkretnih radnji. Istina je da je moj branjenik nastanjen u Srbiji, ali samo jer mu je supruga iz Srbije. On nije bježao, niti se skrivao”, odgovorio je Abaz.

Nakon okončanja iznošenja prijedloga o pritvoru, tužilac Mirko Lečić zatražio je da se osumnjičeni prebaci u prostorije Tužilaštva radi davanja iskaza, što je Sud odobrio.

Povezani članci

This post is also available in: English