Članak

Prcić: Još jedna statusna konferencija 3. jula

11. Juna 2009.00:00
Sudsko vijeće donijelo odluku o održavanju još jedne statusne konferencije prije početka suđenja.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Darko Samardžić, donijelo je odluku da se 3. jula pred Sudom pojavi sudski vještak kako bi dao stručno mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Faruka Prcića i razjasnio rizike u vezi s njegovim putovanjem od Tuzle i nazad.

Optuženi, inače bivši komandant Inžinjerijske jedinice pri Drugom korpusu Armije Bosne i Hercegovine, optužen je, u pet tačaka optužnice, za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Optužnica navodi kako je Prcić, između juna i oktobra 1992. godine, učestvovao u nezakonitom zatvaranju, mučenju i nehumanom odnosu prema srpskim zatočenicima u Tuzli.

Optužnica dalje navodi da je optuženi propustio spriječiti spomenute radnje koje su provodili pripadnici njegove jedinice, “uprkos činjenici da je imao nadležnost da ih spriječi u tome ili kazni”.

Odbrana je priložila dokumentaciju koja pokazuje da optuženi pati od “bolesti koja ugrožava njegov život”, te da će vjerovatno morati biti operiran u augustu ove godine, s tim što će oporavak trajati šest sedmica, čime će vjerovatno biti privremeno prekinut sudski postupak.

Odbrana je također pitala da li postoji ikakav razlog za dovođenje optuženog iz Tuzle radi saslušanja, tvrdeći kako bi time njegov život bio u opasnosti. Braniteljica Edina Rešidović je posebno naglasila kako bi ljetne vrućine bile opasne za njenog klijenta.

Sud je optužnicu protiv Prcića potvrdio 12. februara 2009. godine, a optuženi se na saslušanju 12. marta izjasnio da nije kriv u vezi s optužbama.

Tužilaštvo je najavilo kako namjerava pozvati 10 svjedoka, te prezentirati 50 materijalnih dokaza u toku suđenja.

Neki svjedoci Optužbe žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a jedan od njih je zatražio zaštitne mjere. Svjedoci koji žive u SAD-u voljni su se pojaviti pred Sudom Bosne i Hercegovine, ali je tužiteljica Dodik zatražila, “zbog sudske ekonomičnosti”, da se ti svjedoci ispitaju putem videolinka.

Odbrana nije predstavila svoj plan izvođenja dokaza.

Optuženi će početak suđenja čekati na slobodi.

This post is also available in: English