Članak

Veselinović: Druga izjava

2. Juna 2009.01:46
Odbrana Radeta Veselinovića ponovo pozvala jednog svjedoka Tužilaštva tvrdeći da se njegova izjava data 1994. godine razlikuje od one u sudnici.

Adnan Hrvat, kojeg je Odbrana Radeta Veselinovića pozvala po drugi put u sudnicu, ponovio je kako su Rade Veselinović, Dragan Kićanović i nepoznati vojnik 4. jula 1992. godine njegovog oca Sifeta Hrvata “strpali u pinzgauer i odveli ga negdje ka centru Hadžića, odakle mu se gubi svaki trag”.

Hrvat je prethodno svjedočio u korist Tužilaštva BiH i to 19. decembra 2008. godine. Vidi – http://www.bim.ba/bh/146/10/15701/

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića, bivšeg pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u nezakonitom hapšenju i odvođenju nesrpskog stanovništva u zatočenički centar u dvorani Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima, gdje su premlaćivani i fizički zlostavljani.

“Neko je pokucao na vrata, i kada je otac otvorio, tamo su se nalazili Rade Veselinović i Dragan Kićanović. Veselinović je ušao unutra i pogledao u ormar tražeći oružje. Kada ništa nisu našli, pokupili su oca i odveli ga dolje. Otac je strpan u pinzgauer koji je vozio Kićanović, a Veselinović je sjeo u drugo vozilo, i otišli su ka centru Hadžića”, kazao je Hrvat dajući iskaz ponovo.

Veselinovićeva Odbrana pojasnila je da je svjedok ponovo pozvan kako bi mu prezentovali izjavu koju je dao 5. jula 1994. godine u Mostaru, a koja je, smatraju, “dijametralno suprotna od iskaza” datog u sudnici.

Hrvatu su pročitani dijelovi u kojima stoji da Veselinović nije ulazio u kuću, već da je stajao “pokraj ulaza u zgradu”, te da je on nakon odvođenja Sifeta Hrvata ostao “da razgovara s djevojkom pored ulaza”.

Svjedok je rekao da se na zapisu izjave vjerovatno nalazi njegov potpis, ali da se uopšte ne može sjetiti kada je dao izjavu ili zašto postoje tolike razlike.

“Tada sam bio u izbjeglištvu i kod mene je vladao veliki strah i šok. Imao sam tek 18 godina. Majku su mi odveli vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ne mogu reći da sam uopšte mislio o ocu, samo sam strahovao za majku”, pojasnio je Adnan Hrvat.

Na ovom ročištu iskaz je dala i Adnanova majka Ramiza, koja je rekla da je 4. jula 1992. godine bila “iza kuće s komšinicom Milicom” i da nije vidjela kada je odveden njen muž Sifet.

“Ona je otišla po kafu, i umjesto da uđe u stan, virila je pored zgrade i rekla: ‘Ramiza, odvode ti Sifeta.’ Ja sam se pogubila i nisam mogla ustati. Ona je ponovila to i rekla da ga odvodi Rade Veselinović. Dok sam došla do ulice, vidjela sam samo aute kako idu i sina koji je plakao na ulazu u zgradu”, ispričala je svjedokinja.

Kako je kazala, njen muž u vrijeme odvođenja nije imao oružje, iako je bio “pripadnik nekog TO-a (Teritorijalne odbrane)”.

Na ovom ročištu svoj nalaz i mišljenje prezentovao je i vještak Senad Pešto, ljekar internista, koji je kazao da je optuženi Veselinović sposoban da prisustvuje glavnom pretresu.

“Izvršio sam pregled optuženog u pritvorskoj jedinici u Kuli, kao i uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju. Prema postojećim nalazima, kod njega postoji blaža hipertenzivna bolest i upaljena limfna žlijezda, međutim te bolesti dobro reaguju na terapiju i smatram da nema smetnji da Veselinović prisustvuje pretresu”, kazao je Pešto.

Suđenje Veselinoviću je odgađano nekoliko puta zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, nakon čega je Sudsko vijeće 6. maja ove godine zatražilo ekspertno medicinsko vještačenje.

Naredno ročište zakazano je za 12. juni 2009. godine.