Članak

Golubović: Četvorica u Podkolunu

25. Maja 2009.07:36
Svjedokinja Tužilaštva BiH nije mogla reći ko je krajem maja 1992. godine u Podkolunu ubio dvoje njenih komšija.

BIRN BiH

Pašana Sejfić, svjedokinja Tužilaštva BiH, kazala je kako je krajem maja 1992. godine u selu Podkolun vidjela četiri vojnika, ali da nijednog nije prepoznala. Toga dana u istom selu ubijeno je dvoje njenih komšija – Avdo Hukara i Mejra Bekrija.

Za ovo ubistvo tereti se Blagoje Golubović, na čijem suđenju je Sejfić dala iskaz. Prema navodima optužnice, on je zajedno s bratom Rankom, te braćom Rajkom i Rankom Vukovićem, krajem maja 1992. godine u selu Podkolun učestvovao u ubistvima Hukare i Bekrije.

Braća Vuković su za ovaj zločin nepravosnažno osuđena na po 12 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo i odredilo ponovno održavanje pretresa, koji je u toku.

Svjedokinja Sejfić je ispričala da “ne zna” ko je dolazio u selo jer je uvijek bježala u šumu, te nikoga nije vidjela. Ipak, krajem maja 1992. godine, prisjetila se, vidjela je da su četvorica vojnika došla u Podkolun.

“Okopavala sam krompir sa Zahidom Hukarom. Kad su ova četvorica naišla, mi smo krenule bježati. Bili su u uniformi JNA (Jugoslovenske narodne armije) i imali su kape na glavi. Dvojica su išla, jedan je htio da nas gađa, a četvrti je mahnuo da bježimo. Pobjegli smo u šumu”, ispričala je Sejfić.

Dok se skrivala u šumi, nastavila je svjedokinja, čula je dva pucnja, ali “nije ništa vidjela”.

“Kasnije sam krenula prema potoku i srela sam komšinicu, koja je rekla da su ubili Avdiju. Bajro Hukara je poslije pričao da je čuo kako su Mejru nešto pitali, ona je rekla ‘ne znam’, i rafal je zapucao”, kazala je svjedokinja.

Bajro Hukara, sin ubijenog Avdije, koji je na ovom suđenju bio prvi svjedok Tužilaštva BiH, rekao je kako je, na dan kad mu je ubijen otac, u selu vidio braću Vuković i Golubović.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da poznaje Blagoja Golubovića jer joj je komšija, te da su “svi išli na ista sijela i teferiče”.

Kada je opisivala vojnike koji su došli u selo, a na upit Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, Sejfić je rekla da “nije mogla prepoznati vojnike jer su bili daleko”.

Na narednom ročištu, 4. juna 2009. godine, Tužilaštvo će saslušati posljednjeg svjedoka te prezentirati materijalne dokaze.