Članak

Trbić: Još jedna statusna konferencija

11. Maja 2009.00:00
Sudsko vijeće donijelo odluku da u dokaze uvrsti optužnicu protiv Milorada Trbića podignutu u SAD-u, gdje je uhapšen.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je donijelo odluku da u dokaze uvrsti audio i pisani transkript svjedočenja Vinka Pandurevića, optuženog za genocid, koje je dao pred Tribunalom u Haagu.

Odluka je donesena na suđenju Miloradu Trbiću, koji se optužnicom Suda BiH tereti da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u pogubljenju više od 7.000 Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić izvijestio je prisutne da će se, pored Pandurevićevog svjedočenja, u dokazni spis uvesti i optužnica koja je protiv Trbića podignuta 1. aprila 2003. godine u Sjevernoj Karolini (SAD). Trbić je u SAD-u boravio nakon što je Haag pokrenuo optužnicu protiv njega.
Trbić je u Americi proglašen krivim za prevaru imigracionih vlasti. Odlukom tamošnjih vlasti deportovan je i prvobitno, 2005. godine, prebačen u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, odakle je prebačen u nadležnost vlasti u BiH.

I na ovoj statusnoj konferenciji raspravljano je o pitanju imovinskopravnih zahtjeva oštećenih strana.

Suđenje Trbiću započelo je u novembru 2007., a Tužilaštvo je objavilo poziv oštećenim stranama za podnošenje imovinskopravnih zahtjeva u januaru ove godine.

Tužilaštvo je obavijestilo Sudsko vijeće da nisu bili u stanju da kontaktiraju sve koji su podnijeli zahtjev.

“Morate imati u vidu da je veliki broj tih zahtjeva, zbog toga nam je potrebno više vremena, minimalno još dvije sedmice”, kazalo je Tužilaštvo.

Sud je zamolio Tužilaštvo da ubrza postupak kako bi se mogli izjasniti o ovom pitanju.

Suđenje se nastavlja novom statusnom konferencijom koja će se održati 18. maja 2009. godine.

This post is also available in: English