Članak

Kujundžić: Odbrana okončala dokazni postupak

11. Maja 2009.14:37
Predrag Kujundžić ipak nije svjedočio u vlastitu korist i tako u sudnici nije ispričao svoju verziju događaja iz 1992. godine u Doboju.

This post is also available in: English

Nakon što je Predrag Kujundžić, optužen pred Sudom BiH za zločin protiv čovječnosti počinjen u Doboju, odustao od svjedočenja u vlastitu korist, njegova Odbrana je uvela materijalne dokaze, čime je okončan dokazni postupak.

Kujundžić je, kao bivši komandant jedinice “Predini vukovi”, optužen za napade na nesrpsko stanovništvo iz okolnih sela općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine, te za ubistva, progon i druga nečovječna djela. Tereti se za odvođenje i maltretiranje civila u logoru “Perčin disko”, kao i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje 2.

Odbrana je na ovom ročištu uložila 20 materijalnih dokaza, te tako ukupan broj dokumenata uloženih u spis iznosi 97. Među materijalnim dokazima je i zahvalnica koju je Kujundžić 2003. godine dobio od Islamske zajednice Doboj. Odbrana je ovo uložila “u svrhu kredibiliteta optuženog”.

Nakon što je Odbrana okončala izvođenje dokaza, Tužilaštvo BiH je predložilo da sasluša još jednog svjedoka, te najavilo mogućnost ulaganja dodatnih 16 dokumenata.

“Svjedok bi trebao pobijati iskaze svjedoka Odbrane o dešavanjima u selu Grapska 10. maja 1992. godine i ubistvu maloljetnog Denisa Delića. On će također diskreditovati neke svjedoke. Materijalnim dokazima želimo dovesti u pitanje kredibilitet svjedoka Odbrane, kao i pobiti njihove iskaze”, kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

Kujundžić je, između ostalog, optužen da je 10. maja 1992., “pucajući iz vatrenog oružja”, ubio maloljetnog Delića, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u 2000. godine.

Odbrana se nije protivila prijedlogu Tužilaštva za izvođenje ovih dokaza.

Naredno ročište zakazano je za 19. maj 2009. godine, kada će Tužilaštvo prezentirati najavljene materijalne dokaze.

This post is also available in: English