Članak

Tužilaštvo u Haagu uništilo materijale prikupljene u istragama

6. Maja 2009.00:00
U regularnoj proceduri, u Haagu uništeno oko 1.000 ličnih predmeta koji su pripadali ubijenim Srebreničanima, a koji nisu uvršteni u dokazne materijale.

This post is also available in: English

Oko 1.000 materijala koji su pronađeni u toku istraga u vezi sa Srebrenicom uništeno je u Haagu, rekao je glavni tužilac Serge Brammertz u Sarajevu. Riječ je o ličnim kartama, fotografijama i ličnim predmetima koji su pronađeni uz posmrtne ostatke u masovnim grobnicama.

Tužilac se sastao s predstavnicama Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” u sklopu trodnevne posjete Sarajevu. Munira Subašić, predsjednica Udruženja, tražila je od Brammertza da objasni zašto su dokazi uništavani.

“Rekao nam je da su to radili zbog propadanja dokaza, iz higijenskih razloga. Rekao je i da to nije urađeno u njegovom mandatu i da je to regularna procedura”, kaže Subašić za BIRN.
Munira Subašić pojašnjava i da je tužilac rekao da su podaci o svim materijalima sadržani u bazi podataka Tužilaštva. Ipak, Subašić kaže da su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog ovoga, te najavljuje će isto uraditi prilikom posjete Haagu sljedećeg mjeseca.

“Mi nismo znali za ovo. Znali smo da kada su haški istražitelji prisustvovali ekshumacijama, oni su odnosili neke stvari koje su pronalazili. Za razliku od njih, kada to rade ljudi odavde, ponude porodicama da odluče šta će uraditi sa stvarima koje pronađu uz tijela. Tako su našli kutiju za cigarete moga muža. Ja sam je dala u Memorijalni centar i sada tamo stoji”, kaže Subašić.

BIRN je počeo istraživati o uništenim materijalima na osnovu indicija koje su upućivale na tu mogućnost, a o kojima je pisao novinar Michael Montgomery na svom blogu, tvrdeći da posjeduje informacije kako je među uništenim materijalima bio i određeni broj ličnih karata pronađenih u masovnim grobnicama s tijelima ubijenih Srebreničana. Prema dostupnim ali nepotvrđenim informacijama, lične karte su spaljene u Haagu, a njihovo uništavanje autorizovano je u uredu haškog tužioca. Montgomeryjevi izvori tvrde da o ovome nisu obaviještene bosanske vlasti niti porodice Srebreničana.

“Nikada nisam čula za to i teško mi je da povjerujem”, kaže Hajra Ćatić za BIRN.

Ćatić, koja je bila u Potočarima u julu 1995. godine i koja je izašla u konvoju sa ženama, kaže da većina Srebreničana nije ni imala dokumente pri izlasku.

“Jednostavno, uza sve što se dešavalo, nismo o tome ni mislili”, tvrdi Ćatić.

Montgomery pak piše da ima tri izvora koja su mu potvrdila da su dokumenti uništeni.

“Taj materijal je od ogromnog značaja”, Montgomery se poziva na “jednog bivšeg istražitelja”.

“Ono što se desilo u Srebrenici jeste najveći zločin još od doba nacista. To je genocid. I, za članove porodica žrtava, to je možda sve što je ostalo od njih. Ovo bi trebao biti skandal”, rekao je ovaj izvor.

Glasnogovornica Haškog tužilaštva nije potvrdila ove indicije. U pismu Montgomeryju, glasnogovornica Olga Kavran kaže da nije u mogućnosti dati bilo kakve detalje o ovim navodima.

“Generalna politika Tužilaštva je da ne komentariše u javnosti bilo kakve materijale za vrijeme istrage, ukoliko ti materijali nisu dio javne procudure pred Tribunalom. Kao i nacionalni uredi tužilaca, i ured u Haagu je razvio praksu o čuvanju i uništavanju, ako je to neophodno, materijala do kojih su došli. Takve unutrašnje stvari su također povjerljive”, kaže Kavran.

BIRN saznaje da je politika Tužilaštva da se neki od prikupljenih materijala, nakon određenog vremenskog perioda, unište ako nisu usvojeni kao dokaz od Suda.

Tužilaštvo, kao i odbrane, u toku postupka predlaže svoje dokaze, o čijoj validnosti odlučuje sudsko vijeće.

BIRN je prije nekoliko sedmica izvijestio o sličnom skandalu u vezi sa uništavanjem dokumenata u Haagu koji se tiču mogućih zločina počinjenih na Kosovu tokom 1999. godine. Navodi se da su u Haagu uništeni neki fizički dokazi koji upućuju na trgovinu organima. Materijali su pronađeni u Albaniji kada su istraživani navodi o tome kako su civili zarobljeni na Kosovu, od KLA-e, odvođeni te ubijani, kako bi njihovi organi bili kasnije prodavani.

Vidi BIRN-ov intervju s Montgomeryjem na http://www.balkaninsight.com/en/main/interviews/18236/ 

This post is also available in: English